Személyi igazolvánnyal is utazhatunk Montenegróba

Személyi igazolvánnyal is mehetünk Montenegróba. A felnőtteknek és a gyermekeknek is elegendő a határátlépéshez érvényes, új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány. Nemcsak Montenegróban, hanem Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is elfogadják a személyit. Ne feledjük megkötni az utasbiztosítást. Utazás előtt ellenőrizzük okmányainkat!

DSCF4357Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Montenegróba a magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában vízum nélkül utazhatnak be, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 hónapon belül összesen legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak. A vízummentes beutazás a fenti időhatároknál hosszabb tartózkodásra, illetve munkavállalásra vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységre nem jogosít, ahhoz külön engedélyre van szükség.

Tartózkodási feltételek: a montenegrói idegenrendészeti szabályok alapján minden külföldi állampolgár az országba érkezését követő 24 órán belül köteles magát regisztrálni a helyi hatóságoknál. A regisztrációt alapesetben a vendéglátó-ipari egység (motel, hotel, panziótulajdonos, magánlakásban kiadott szoba tulajdonos) magától elvégzi, amikor a vendégtől regisztrálás céljából elkéri annak úti okmányát.

Kötelező a turisztikai adó megfizetése, amit a vendéglátó-ipari egység tulajdonosa általában belekalkulál a szállás árába.

Montenegró egész területén tilos a vadkempingezés. Kempingezni, sátorban megszállni csak és kizárólag az erre kijelölt, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, regisztrált kempingekben engedélyezett.

P1110324Montenegró területére Zöldkártya - azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat - kiváltása kötelező. A Zöldkártya kiváltása ingyenes annál a biztosítónál, ahol a gépjármű tulajdonosának kötelező felelősség biztosítása van. Zöldkártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. Sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni. Amennyiben a fenti feltételek nem valósulnak meg, a háziállat az országba nem vihető be. A háziállatok saját gépjárművel vihetők be Montenegróba, autóbusszal vagy vonattal történő utaztatás esetén az adott szállítási cég nyújt bővebb információt a szállítás feltételeiről. A turisták által bevitt háziállatok nem kerülnek karanténba.

 

Podgoricai nagykövetség

Cím: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104

Telefon: 00-382-20-602-880, 00-382-20-602-910

Ügyelet: 00-382-67-234-745

Fax: 00-382-20-625-243

 

Pénznem: EURÓ

Bankkártya: Mastercard, Maestro, Visa-kártya általánosan elfogadott.

(Forrás: Külügyminisztérium)