Montenegró a nyaralók, a napot, a tengert kedvelők paradicsoma

Montenegró időjárását a hosszú száraz nyár, és a rövid enyhe tél jellemzi. A szubtrópusi égövbe tartózó Montenegróban tengermelléki klíma az uralkodó. Nyaranta a felhőtlen napok akár két hónapig is eltartanak, minden csapadék nélkül.

 

34062917Montenegró a nyaralók, a napot, a tengert kedvelők paradicsoma. A tengerparti öblökben kiválóan lehet strandolni júniustól-októberig. A legnagyobb esély a felhős égboltra leginkább tavasszal van. A legkevesebb csapadékra júliusban és augusztusban lehet számítani, legcsapadékosabb hónap a november és a december.

A júliusi átlaghőmérséklet 28°C, de a harminc fok sem számít ritkaságnak. Nyáron a napos órák száma eléri a havi 300-at. Aki nyáron a montenegrói tengerpartot veszi célba nem fog csalódni, hiszen szinte biztos strandidő várja. Nem ritkaság a 35°C feletti hőmérséklet.

A levegő átlagos hőmérséklete: nyáron 27.4°C, a tenger maximum hőmérséklete 27.1°C, évi átlagos napsütéses napok száma 240 nap, fürdőzésre alkalmas napok száma 180 nap. Főként a zárt homokos partok mentén, így a Kotori öbölnél található Plavi Horizontnál és az öbölben kellemes meleg a víz.

A montenegrói tengerparton nyaralóknak ajánlatos napernyőt használni, mivel igen erősen süt a nap. Minden strandon kitűnő állapotú napernyőket, -ágyakat és kisasztalokat lehet bérelni. Naponta 6-8 euróba kerül egy napernyő, két ágy és egy asztalka. Természetesen saját napernyőt is használhatunk. Egy biztos, Montenegróból csak barnán lehet távozni.

 

Montenegróban három éghajlati zóna található

Tengerparti klíma

Egy keskeny csíkon az Adriai tenger partján Herceg Novitól a Bojana folyóig húzódik a mediterrán zóna. Nyáron a középhőmérséklet júliusban 25,4 C - 27,6 °C alakul. A nyarak hosszúak, szárazak, a tél rövid és enyhe. A napos órák száma 2500. A tengervíz is felmelegszik 26-27 °C -ra. Júliusban átlagosan naponta 11 órát süt a nap. A víz hőmérséklete már májustól kedvező és az marad október közepéig.

 

Kontinentális klíma

Montenegró középső részén a hőmérséklet júliusban 26, 4 °C. A fővárosban, Podgoricában, 25, 4 °C. Az abszolút maximum 40 °C. A Bojana folyó völgyéből, a Szkadári tavon és a Morača folyón keresztül érkezik a forró levegő Podgoricába, ezért ez volt Jugoszlávia legmelegebb városa. A januári középhőmérséklet 5 °C körül van, a legkevesebb - 10 °C. Hirtelen időjárás változásra is számítani kell. Hőmérsékleti szélsőségek is jellemzik a középső területeket.

 

Hegyvidéki klíma

A nagy hegyek vonulata a Piva folyónál kezdődik. Átlagos magassága a hegyeknek 1700 méter. A csúcsok elérik a 2000 métert. A hegyekben a szubalpesi klíma uralkodik, hideg havas telekkel, hűvösebb nyarakkal. Az időjárás hirtelen változik meg. Télen nem ritka a -20, -30 C-os hőmérséklet. Míg a tengerparton és a Szkadari övezetben ritkán esik hó, addig a Durmitorban elérheti az 5 métert is. Az alacsony kipárolgás miatt a hó megmarad májusig, van ahol egész évben.