Új úton a kotori tengerpartra

Új úton a kotori tengerpartra

 Megépült a Kotori-öböl felé vezető niksici elkerülő út. Ezáltal a montenegrói tengerpart szívébe, Kotorba közel fél órával hamarabb lehet leautózni. Az építők több százezer tonna sziklát mozgattak meg, mielőtt Niksicko Pívóval ünnepelték volna az út elkészültét.

Egy éve még gondolni sem lehetett arra, hogy Niksicet valaha is elkerülő út övezi.  A timföldjéről és söréről jól ismert montenegrói nagyvárost ugyanis délen is sziklás hegyek veszik körül. Ez eddig megnehezítette a Durmitor Nemzeti Parkon át a kotori tengerpartra igyekvők közlekedését, mivel át kellett vágni a várost körülvevő falvakon is.

Néhány héttel ezelőtt – láss csodát – átadták az elkerülő utat, s immáron csak a közlekedési szabályok szabnak határt a száguldásnak. Mert, hogy az út vonalvezetése a vöröses, sárgás sziklafalak között kitűnő. A szakemberek igazi háborút vívtak a hegyekkel, szinte minden nap robbantásoktól volt hangos a vidék. Felmérhetetlen, hogy a munkások hány százezer tonna követ mozgattak meg, míg elkészült az új szakasz.

A helyiek prémium sörükkel, a belgák által privatizált Niksicko Pívóval ünnepelték, hogy városuktól néhány kilométerre tolódott a láthatatlan benzingőz felhő. Az utat bejárva jelenhetem, közel fél órával hamarabb át lehet jutni a niksici körgyűrű elkészültével a Kotori-öböl felé vezető útra.

Itt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a ’70-es, ’80-as évekből táplálkozó rémhírek, miszerint nem biztonságosak a montenegrói utak, mára már csak rossz emlékek. Aki szebbnél-szebb tájat szeretne látni és úgy lejutni a montenegrói tengerpartra az megteheti a Moraca-kanyonban vagy a Tara-kanyon át. Persze ne felejtsük el, ha becsukott szemmel rohanni akarunk a tengerpartra, akkor autópályát kell választani. Ha a levezető és a hazafelé utat kirándulóssá, élmény gazdaggá szeretnénk alakítani, akkor válasszuk azokat az utakat, amelyeket a szerző bejárt és ajánl a www.montenegroguru.com oldalon.

Vezessünk türelmesen, álljunk meg sok helyen, archiváljuk a hegykoszorúkat, a kanyonokat, a szurdok mélyében rohanó türkiz kék folyókat, a növényzetet és szippantsunk a jó levegőből, mert egy nyaraláshoz ez is hozzátartozik.

www.montenegroguru.com

DSCF4357

DSCF7647

55835767