Új személyivel is utazhatunk Montenegróba

Új személyivel is utazhatunk Montenegróba

Montenegrói utazáshoz is alkalmas az új típusú személyazonosító igazolvány. Az okmányt elfogadják Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Minden híresztelés ellenére utazhatunk Montenegróba is az új típusú személyazonosító igazolvánnyal. Sőt, a tranzitországokban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is elfogadják az okmányt. Eddig sem volt gond a belépés Montenegróba személyivel és ezután sem lesz – tudta meg a Montenegroruru.

A több helyen is megjelent hírekkel ellentétben az új típusú személyazonosító igazolvány is alkalmas külföldre utazásra - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) az MTI érdeklődésére.

Mint írták, az új, január 1-jétől igényelhető személyi igazolvány utazási funkciója megfelel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabványainak, a határellenőrző pontokon a biometrikus útlevél ellenőrzéséhez is használt okmányolvasókkal a határellenőrzéshez szükséges elektronikus adattartalom kiolvasható.

Hozzátették: az új típusú személyazonosító igazolvány ezen funkciója a használatban lévő személyazonosító igazolványok által is gyakorolható utazási jogot magasabb technikai és biztonsági szinten garantálja. Ez a funkció nem váltja ki az útlevelet, de annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt.

A KEK KH tájékoztatása szerint személyazonosító igazolvánnyal a következő országokba lehet utazni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, MONTENEGRÓ, Szerbia. A külföldi állampolgárságú vagy hontalan polgárnak olyan új típusú személyazonosító igazolványt állítanak ki, amely hátoldalán tartalmazza a "Külföldi utazásra nem jogosít!" figyelmeztetést. Ezen túlmenően a jogszabályban meghatározott esetekben a hatóság korlátozhatja a külföldre utazás jogát, így ezen igazolványok érvényességi ideje legfeljebb a külföldre utazási korlátozás idejéig tart.

Az utazási jogosultság korlátozását már kibocsátott okmányban (chipben) utólagosan, elektronikusan nem lehet megtenni, tehát ezen embereknél az okmányt lecserélik. Idén január 1-től eddig 317 ilyen okmányt adott ki a KEK KH.

A január 1-jével bevezetett új elektronikus személyazonosító igazolvány alkalmas tehát a korábbi okmányhoz hasonlóan külföldi utazásra az említett speciális esetek kivételével - hangsúlyozta a KEK KH.

www.montenegroguru.com

DSC02776

34062917

mti_hirfelhasznalo