Új montenegrói kormány a NATO-csatlakozás jegyében

Új montenegrói kormány a NATO-csatlakozás jegyében

Montenegróban vita alakult ki az ország NATO-csatlakozásáról. Ezt hivatott feloldani egy átmeneti kormány, amely előkészíti a parlamenti választásokat. A hamarosan felálló új kormányban helyet kap az ellenzék is.

Minden készen áll arra, hogy még a héten megalakuljon a montenegrói átmeneti kormány, amely előkészíti az októberi parlamenti választásokat - számolt be róla a vijesti.me podgoricai hírportál.

Az átmeneti kormányban az ellenzék is helyet kap, a miniszterelnök azonban továbbra is Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) elnöke marad.

A parlamenti pártok hétfőn fogadtak el egy külön törvényt (lex specialis), amelyet a törvényhozásnak továbbítottak elfogadásra, és amely a választásokba vetett bizalmat hivatott visszaállítani, valamint megteremteni a tisztességes választások légkörét.

Milo Djukanovic január végén, azt követően nyújtott be bizalmatlansági indítványt önmaga ellen, hogy Montenegró meghívást kapott a NATO-ba, és egyre nőtt emiatt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között. A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt, ám a vita szakadáshoz vezetett a 18 éve partneri viszonyban álló DPS és Szociáldemokrata Párt között.

A podgoricai parlament a tervek szerint csütörtökön ül össze, hogy elfogadja a külön törvényt, kinevezze az átmeneti kormányt, és felmentse tisztségéből az eddigi házelnököt. Az átmeneti kormányban az ellenzéki politikusok a pénzügyi, a belügyi, a munkaügy és mezőgazdasági tárcát kapják meg.

(Forrás: MTI)

P1110668

P1110324