Új kormány alakult Montenegróban

Új kormány alakult Montenegróban

A montenegrói államfő az eddig is kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) kormányfőjelöltjét, Dusko Markovicot bízta meg kormányalakítással.

Filip Vujanovic köztársasági elnök - közleménye szerint - a legerősebb párt jelöltjét kérte fel a kormányalakításra.

Az 58 éves Markovicot, a DPS alelnökét azt követően jelölte pártja a kormányfői posztra, hogy a pártelnök, a 25 éve az országot vezető Milo Djukanovic bejelentette: nem kíván miniszterelnök lenni.

Az október 16-i parlamenti választáson a DPS a 81 fős törvényhozás 36 helyét szerezte meg, így önállóan nem tud kormányt alakítani, ezért - a várakozások szerint - a Szociáldemokrata Párttal (SD), valamint a nemzeti kisebbségek pártjaival lép majd koalícióra. A tíz pártot tömörítő Demokratikus Front nevű koalíció 18 parlamenti mandátumot szerzett, míg a Kulcs nevű tömörülés 9 képviselői helyhez jutott. A szintén ellenzéki Demokratikus Montenegró 8 mandátumot szerzett, míg a Szociáldemokrata Párt (SDP) négyet, a Montenegrói Szociáldemokraták (SD) pedig kettőt. A bosnyák kisebbségnek kettő, a horvát és az albán kisebbségi pártnak pedig egy-egy képviselője van az új összetételű parlamentben.

(Forrás: MTI)                                                                         www.montenegroguru.com

DSCF4244

34062917