Sikerek Montenegróban

Sikerek Montenegróban

A nyugat-balkáni országok közül Montenegró zárta a legsikeresebben az évet, júniusban csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), decemberben pedig még a montenegrói nyelvet is önállóvá nyilvánították.

Míg a múlt év első fele azzal telt Montenegróban, hogy az ország a NATO-csatlakozásra készült, a 2017-es esztendő második felét már a csatlakozást követő ünnepségek töltötték meg.

Az egész évet átszőtte a 2016 őszén megkísérelt puccs vádlottjainak meghallgatása. A helyi sajtó az évszázad perének nevezte az ügyet a kis balkáni országban. Az ügyészség szerint 2016 októberében a vádlottak állami intézményekre akartak támadni, merényletet akartak elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttassanak hatalomra, és így megakadályozzák az Adria-parti állam NATO-csatlakozását.

A 650 ezres Montenegrónak nagyon kicsi hadserege van, ám stratégiailag kiváló fekvésének köszönhetően a NATO az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja.

Sikerként könyvelhette el azt is az ország, hogy a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) decemberben önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit, és kimondta, a montenegrói nyelv nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása.

(Forrás: MTI)                                                    www.montenegroguru.com

45154250

DSCF4802

DSC04813