Októberben sem állt meg az élet Kotorban

Októberben sem állt meg az élet Kotorban

Bár fürödni már nem lehetett Kotornál az Adriai-tengerben, de Montenegró szépséges tájai még októberben is vonzották a turistákat. Szüntelenül érkeztek a kotori kikötőbe az óceánjáró hajók és a várfal melletti parkolóba a kirándulókat szállító buszok.

Bár októberben már nincs 35-38 fok a montenegrói tengerparton, mint a nyári hónapokban, de a kellemes meleg és a rengeteg látnivaló mégis ezrével vonzotta a turistákat.  A Kotori-öböl központi kikötőjébe, Kotorba naponta érkeztek az óceánjáró hajók, amelyek több ezer kíváncsi szempár tulajdonosát szállították a várfal elé. Elsősorban Ázsiából – Japánból, Dél-Koreából és Kínából - érkeztek szuper fényképezőgépekkel „felfegyverzett” érdeklődők.

A várfal melletti parkolóba pedig Horvátország felöl jöttek az autóbuszok, amelyről amerikaiak, írek és angolok szálltak le. A professzionálisan szervezett városlátogatások az őszi hónapokban is ugyanúgy zajlottak, mint nyáron. Harmincfős csoportok indultak a kotori óváros meghódítására, ami – mint a történelemből köztudott – még Napóleonnak is nagy nehézségeket okozott. Sőt, Kotort fegyverrel egyetlen hódító sem tudta bevenni. A hegyekkel, tengerrel és várárokkal körbevett óvárost zöld asztal mellett adták-vették a nagyhatalmak. Erre ugyan nem, arra viszont a tősgyökeres crna goracok igen büszkék, hogy ők bizony mindig függetlenek voltak. Persze tegyük hozzá ebből a szemszögből, hiszen Montenegró állandóan a függetlenségéért küzdött.

Mindez kiderül az óvárosban, ami olyan, mint egy történelemkönyv. A több, mint húsz templom között, az ódon falakkal övezett sikátoros utcákban, a több százéves házak mentén sétálva összevont történelem, művészettörténet, földrajz és irodalom órán vehetünk részt. Ezért is közkedvelt megállóhelye Kotor a dél-európai körutaknak. És az sem véletlen, hogy Montenegró egyre inkább felkapott nyaraló-, és pihenőhely. Az októberi napsütés, a fények, a tiszta levegő, a szépséges hegyek, a nyugodt tenger olyan aktív kikapcsolódást jelent, ami után a látogató testileg, lelkileg megújulva térhet haza.

www.montenegroguru.com

20151024_131902

bogdan3

20151029_144734