Montenegró meghívást kapott a NATO-ba

Montenegró hivatalosan is meghívást kapott a NATO-ba

A www.montenegroguru.com egy héttel ezelőtt már sejtette, hogy napokon belül Montenegró csatlakozhat a NATO-hoz. Ma ez megtörtént! Ezzel a szövetség elismerte Montenegró elmúlt években nyújtott teljesítményét.

Egy hete a www.montenegroguru.com megírta, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Montenegró NATO-tagságának. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a montenegrói miniszterelnökkel, Milo Djukanoviccsal tartott kétoldalú megbeszélésén. Ma megszületett a döntés is: a NATO külügyminiszterei hivatalosan is meghívták Montenegrót, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint, az egyhangúlag meghozott döntés történelmi jelentőségű. Montenegró még 2003-ban a jugoszláv konföderáció tagjaként csatlakozott a NATO békepartnerségi programjához. Függetlenségének 2006-os kikiáltása után három évvel cselekvési tervet kapott Brüsszeltől a NATO-csatlakozási feltételek teljesítésének segítésére.

Montenegró ezek után megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Első lépésként az ország védelmi és külügyminiszterét meghívták a NATO miniszteri szintű tanácsülésére.

Igor Luksic montenegrói külügyminiszter viszonzásként minden NATO-tagországot meghívott a jövő évi ünnepség sorozatra, amelyet az ország függetlenségének tizedik évfordulóján tartanak Podgoricában.

Montenegró a volt jugoszláv tagállamok közül Horvátország után másodikként csatlakozik a NATO-hoz. A katonai tömbhöz legutóbb – hat évvel ezelőtt – éppen a horvátok és az albánok csatlakoztak 27. illetve 28. tagként.

A NATO főtitkár nem rejtette véka alá, hogy a tengerparti miniállamnak meg kell erősíteni a csatlakozási folyamat társadalmi támogatottságát. Ugyanakkor a meghívással a szövetség elismerte Montenegró elmúlt években nyújtott teljesítményét.

www.montenegroguru.com

DSCF4708

P1110324

Biztonságosan nyaralhatunk a kotori tengerparton. A turisták a továbbiakban is felhőtlenül pihenhetnek Montenegróban.