Montenegró – Magyarország negyeddöntő a riói olimpián

Montenegró – Magyarország negyeddöntő a riói olimpián

Ismét báli hangulat uralkodik a montenegrói tengerparton, ahol már most felfokozott hangulatban várják a helyiek és a rengeteg magyar nyaraló a ma délután 4 órakor kezdődő Montenegró – Magyarország olimpiai negyeddöntő vízilabda-mérkőzést.

Montenegrói tengerparton már megállt az élet és készülnek a nagy meccsre a magyarok ellen. A vízilabdázás Montenegróban olyan, mint Brazíliában a futball. Nincs olyan fiú, akinek ne lenne vízilabdája, aki ne dobálna kapura a tengerparti strandokon.
Ezért is felfokozottan várja Montenegró – úgy, mint Magyarország is – mai negyeddöntő mérkőzést.
Montenegró 1918. és 1991. között Jugoszláviához tartozott. A montenegrói játékosok a jugoszláv vízilabda-válogatottban szerepeltek. Jugoszlávia szétbomlása után 1992. és 2006. közötti időszakban Szerbiával közösen szerepeltek a tornákon.
A 2006-os függetlenségi nyilatkozat után két évvel Montenegró óriási meglepetésre megnyerte a Malagában rendezett Európa-bajnokságot, miután a döntőben hosszabbítás után legyőzte Szerbiát 6–5-re. Sőt, ugyanebben az évben az olimpián a 4. helyen végeztek, amit 2012-ben Londonban megismételtek és ebben az évben begyűjtöttek egy Eb ezüstöt is.
Ezután következett talán a montenegrói válogatott történetében a legfájóbb vereség a 2013-as barcelonai vb-döntőben. A montenegrói tengerparton, a finálé estéjén szinte megállt az élet, mindenki a pólósokat figyelte. A hőségben a hidegzuhany okozója éppen a magyar válogatott volt - montenegrói válogatottnak „csak” az ezüstérem jutott.
A mindenképpen impozáns eredménylistát a Világliga szereplések teszik teljessé: 2009-ben első, 2010-ben második, 2013-ban és 2014-ben negyedik lett Montenegró.
Az újabb vágy a riói olimpiai részvétel is megvalósult idén januárban, amikor a montenegrói válogatott az Eb elődöntőben legyőzte Magyarországot. Igaz a montenegróiak vitatható körülmények között kikaptak a házigazda szerbektől a fináléban.
Ma pedig egy újabb fejezet kezdődhet a montenegrói vízilabdás történelem könyvben. Csalódás vagy felhőtlen öröm?- lesz az újabb oldalak bevezetése. Mindez nemcsak a montenegrói vízilabdásoktól, hanem a magyar pólósoktól is függ. A két együttes ugyanis újabb párharcot vív ma 16 órától a riói olimpia negyeddöntőjében.
Montenegró a csoportmérkőzések után a negyedik, míg Magyarország az első helyen végzett. Mindez senkit ne tévesszen meg, mert úgy tűnik – látva az előző mérkőzéseket - a montenegróiak bitang erősek és ugyanúgy, mint hazánkban, a montenegrói tengerparton is hőstettnek számítana a négy közé jutás.
Egy biztos, Montenegróban már megállt az élet és mindenki a nagy meccsre készül, amit előre hozott döntőként titulálnak, ezzel is fokozva hangulatot. Bár a montenegrói tengerparton nyaralóknak az idén sem lehetett panaszuk: az állandó napfény, a kitűnő tengerparti strandok, a hangulatos éttermek, a természeti látványosságok, mind a gondtalan, felszabadult nyaralást segítették.

                                                                                     www.montenegroguru.com

DSCF4096

34062917

DSC02776