Montenegró kijutott az olimpiára

Montenegró kijutott az olimpiára

Az év egyik legjobb meccse volt a Montenegró – Magyarország találkozó a férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Montenegró nyert és utazhat a riói olimpiára. A magyarok még nem.

Már a bemutatásnál érezni lehetett a nagy feszültséget, a jelentős többségben voltak a montenegrói drukkerek. Nem csoda, hiszen rengeteg diák tanul a belgrádi egyetemeken, hiszen köztudott a szerb fővárosban az építészetet és az orvoslást világszinten oktatják.

A találkozó első percei a kapusokról szóltak, a horvátok ellen parádézó Nagy Viktor, valamint az olaszokkal szemben remek teljesítményt nyújtó Milos Scepanovic nagyon jól védett. A vezetést végül a negyed felénél a magyarok szerezték meg: a találkozó első emberelőnyét Varga Dénes váltotta gólra. A túloldalon is jött a fór, amit ugyan kivédekezett a magyar csapat, de nem sokkal később a kotori Nikola Janovic - aki az olaszoknak négy gólt lőtt - akcióból nagy lövéssel egyenlített. A következő támadásból Kis Gábor harcolt ki büntetőt, Varga Dénes pedig kíméletlen ítélet végrehajtónak bizonyult (1-2). A montenegróiak kettős emberelőnyből egyenlítettek egy perccel a játékrész vége előtt (2-2).

A második felvonás elején két emberelőnyt is kihagyott a magyar csapat, a montenegróiak bíztak a védekezésükben és Nikola Janovicban, aki egy újabb villanással juttatta előnyhöz csapatát. A magyarok gyorsan egyenlítettek, az újonc Manhercz Krisztián húzta vissza a rövid felsőbe a labdát emberelőnyben (3-3). A montenegróiak több támadásukat nem tudták eredményesen befejezni, de amikor igazi helyzetbe kerültek, azt jó százalékkal használták ki. Így tett Darko Brguljan is, aki az első igazi lövőhelyzetéből kilőtte a bal felső sarkot (4-3).

A nagyszünet után akcióból csak a kapufát találták el mindkét oldalon a játékosok, majd jött az első emberelőny, a montenegróiak pedig Drasko Brguljan találatával megduplázták előnyüket. Nem maradt el a válasz a másik kapunál: Manhercz szinte lemásolta első találatát (4-5). A magyarok kettős előnyben adogathattak az egyenlítésért, de Hosnyánszky Norbert bombája a kapufán csattant. Bő egy perccel a negyed vége előtt ötmétereshez jutottak a montenegróiak, ám akárcsak a horvátok elleni negyeddöntőben, Nagy Viktor ezúttal is hárított.

A zárónegyed egy távoli Hosnyánszky-góllal indult, majd Nagy Viktor védései és kihagyott montenegrói előny következett. A montenegróiak fáradtak, egy esetben csak négyen úsztak fel a támadással, de éppen ekkor hatalmas védelmi hibából szerezték meg újra a vezetést. Ez újra tartást adott nekik, s amikor két és fél perccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak, Nikola Vukcevic volt eredményes befejező. Ezzel gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást, ráadásul még Ivovic is betalált a végén.

Montenegró a 8-5-ös győzelemmel kijutott a riói olimpiára, a magyar együttes áprilisban, a Triesztben sorra kerülő, 12 csapatos tornán harcolhatja ki az ötkarikás részvételt. Onnan négy csapat szerez riói indulási jogot.

www.montenegroguru.com

Varga Dénes; Radovic, Aleksandar

Mti fotó: Koszticsák Szilárd

Örömtánc a tengerparton

A találkozó után nemcsak a belgrádi arénában, hanem Montenegró városaiban is örömtáncot jártak a szurkolók. Legyőzni a magyarokat, kijutni az olimpiára és bejutni az Eb-döntőbe ez a montenegróiaknak egyenlő a legnagyobb történelmi hőstettel. Mindez  az egész mérkőzésen tükröződött a montenegrói vízilabdások játékában. Mintha a sokat tapasztalt világklasszisok az életükért játszottak volna. Hiába, nem elég kiváló játékosnak lenni, hanem a hazáért is úgy kell küzdeni, ahogy azt a montenegróiak tették. És kár kijelenteni a mérkőzés előtt, hogy a magyar szövetségi kapitány jobban érti a szakmát. Most akkor a montenegrói vezér, Gojkovic jobb edző, mint Bendek? Miért lenne az?

Montenegró - Magyarország 8-5 (2-2, 2-1, 1-1, 3-1)

Gólszerzők: N. Janovic, A. Ivovic 2-2, M. Janovic, Da. Brguljan, Dr. Brguljan, Vukcevic 1-1, illetve Varga Dé., Manhercz 2-2, Hosnyánszky 1.

Szombat

a 11. helyért: Németország - Hollandia, 9.00

a 9. helyért: Románia - Franciaország, 10.30

a 7. helyért: Oroszország - Horvátország, 12.00

az 5. helyért: Spanyolország - Olaszország, 13.30

bronzmérkőzés: MAGYARORSZÁG - Görögország, 16.15

döntő: MONTENEGRÓ – Szerbia, 17.45