Montenegró EU és NATO csatlakozás előtt

Magyarország, mint közvetítő

 

A montenegrói parlamenti pártok között teljes az egyetértés abban, hogy az országnak csatlakoznia kell az EU-hoz. Egyrészt Európa biztonságpolitikai, másrészt az ország gazdasági érdekei is ezt kívánják meg.

Montenegró közel tíz éve, 2006-ban nyerte el hosszú idő után ismét függetlenségét. A szavazáson az autonóm köztársaság lakosságának arról kellett dönteni, hogy maradnak Szerbia része, vagy önálló államot szeretnének. A montenegrói nép az utóbbi mellett voksolt. Montenegró függetlenséget Magyarország szinte azonnal elismerte és konzulátust nyitott Podgoricában.

Most újabb fordulópontjához érkezett Montenegró történelme. A kérdés már csak az, hogy mikor lehet a tengerparti állam az Európai Unió és a NATO teljes jogú tagja. A csatlakozási folyamat megkezdődött, amelyben a közvetítő szerepét Magyarország kapta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban kijelentette, Montenegró euroatlanti integrációja kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán stabilitásához, ezért Magyarország elkötelezetten támogatja az ország integrációs törekvéseit.

Az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. Az Eximbank 45 millió eurós hitelkeretet nyújt a magyar és a montenegrói kis- és közepes vállalkozások együttműködésének ösztönzésére. Ezzel együtt hazánk, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában.

Montenegrói diákok önköltségesen ugyan már tanulnak magyar egyetemeken, így például a Szegedi Tudományegyetemen is, azonban a jövőben Magyarország harminc crna gorai diáknak ajánl fel ösztöndíjat.

Igor Luksic, Montenegró külügyminisztere szerint az EU csatlakozásban teljes az egyetértés a parlamenti pártok között, addig a NATO csatlakozásban már nincsen ilyen összhang. A két külügyminiszter találkozóján Igor Luksic elmondta, olyan reformokat hajtanak végre, amelyek összhangban vannak az EU elvárásaival.

www.montenegroguru.com

DSCF4708

jaz

P1110668