Gazdasági fellendülést várnak Montenegróban

Gazdasági fellendülést várnak Montenegróban

Montenegró gazdasága idén 4,1 százalékkal bővül. A befektetések közül nagy hangsúlyt kap az autópálya további építése. A montenegrói vezetés optimista.

Derűlátóan zárhatta  az elmúlt évet Montenegró, annak fénypontja ugyanis -  a belpolitikai súrlódások ellenére - az országnak a NATO-ba  történt meghívása volt. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) decemberben hívta meg Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29., teljes jogú tagországként.

A gazdasági érdekekkel szemben állnak Montenegró politikai érdekei, amelyek az Európai Unióhoz, illetve az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozást részesítik előnyben. Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök például a meghívást követően azt mondta: ez a legfontosabb esemény Montenegró életében a 2006-os függetlenségi népszavazás óta.

A NATO-tagságot az októberi felmérés szerint a 650 ezres nyugat-balkáni ország lakosságának 50,2 százaléka támogatja.

Elfogadta a montenegrói parlament a 2016-os költségvetést is, amely a bruttó hazai termék 7 százalékát kitevő hiánnyal számol. A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) honlapjának beszámolója szerint a kis, nyugat-balkáni ország gazdasága idén 4,1 százalékkal bővül.

Az elmúlt esztendőben a GDP-arányos hiány 6,6 százalékot tett ki, míg 2015 első hónapjában Montenegró 4,2 százalékos gazdasági növekedést tudott felmutatni.
A 2,12 milliárd eurós (666 milliárd forint) költségvetésre a 81 fős törvényhozás 44 képviselője szavazott igennel.

Az államadósság a becslések szerint 2016-ban eléri a GDP 68,5 százalékát, csökkentése pedig továbbra is az egyik legfontosabb célja lesz Podgoricának. A tervek szerint a befektetések közül nagy hangsúlyt kap a bari kikötőt a szerb határral összekötő autópálya kiépítésének folytatása, valamint a nagyberuházások támogatása.

www.montenegroguru.com

DSCF4292

P1110316

mti_hirfelhasznalo