Fel kell gyorsítani Montenegróval az uniós tárgyalásokat

Fel kell gyorsítani Montenegróval az uniós tárgyalásokat

A magyar külügyminiszter szerint kiemelten fontos a montenegrói és a szerb uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke átfogó jelentést készített az EU tanácsadó szerveként működő Régiók Bizottságában.

Hét, az uniós csatlakozásban érintett országra kiterjedő, átfogó jelentést bocsátott vitára Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke az Európai Unió (EU) tanácsadó szerveként működő Régiók Bizottságában, az uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyi témákkal foglalkozó szakbizottság (CIVEX) brüsszeli ülésen.

A most első ízben megvitatott jelentéstervezet - amelyet még bizottsági, majd plenáris szinten is jóvá kell hagyni - hét országot elemez. Az unióhoz csatlakozni vágyó Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Törökország, valamint a még csak potenciális tagjelöltek, mint Bosznia-Hercegovina és Koszovó, nagyon eltérő szinten állnak a folyamatban - emelte ki a jelentéstevő.

Magyar Anna hangsúlyozta: a jelentésben felhívja az egyes országok figyelmét arra, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a kiszolgáltatott vagy hátrányos helyzetű csoportok és kisebbségek kérdéskörére. A Régiók Bizottsága arra kéri az érintett országokat, hogy segítsék elő a különböző nemzeti kisebbségek megbékélését, és támogassák az etnikai csoportok, a vallási felekezetek és a kultúrák közötti párbeszédet.

Montenegrónak és Macedóniának a jogállamiság és az alapvető emberi jogok területén kell eredményeket felmutatnia.

Ezzel egy időben Szijjártó Péter az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozója után hangsúlyozta, Magyarország szorgalmazza a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának jelentős felgyorsítását, ez ugyanis a legjobb módja a térség stabilizálásának. Mint mondta, kiemelten fontos a szerb és a montenegrói uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és a macedón csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdése.

www.montenegroguru.com

P1110668

DSCF4292

DSC03631