Elkelt a Mamula-sziget

Elkelt a Mamula-sziget

Több mint négy és fél milliárd forintból szállodát építenek a Kotori öböl bejáratánál a tenger közepén. Az egykori börtön sziget új gazdája néhány évtizedig egy egyiptomi cég lesz. A Mamula erődöt eddig a kalandvágyó turisták látogatták.

Amikor hajókázunk a Kotori öbölből a nyílt tenger felé sok érdekességre felfigyelhetünk. Ilyen például a hegy gyomrába rejtett tengeralattjárók garázsa, amelyet állítólag ma már nem használnak. De ugyanilyen misztikus látványosság a Lazarus von Mamula báró által, az Osztrák-Magyar Monarchia idején, a 19. század közepén építtetett börtönerőd is. A Mamula sziget néven ismert – légi fotókon pompás látványt nyújtó – erőd jelenleg romokban áll, bár a turistákat a Kék Barlangba szállító kishajók kikötnek fél órára, hogy a bátrabb, kalandra vágyó nyaralók bepillantást nyerjenek a kínzókamrák sötétségébe.

A történelem könyvekből már ismert, a második világháború idején az olasz megszállók sokakat megkínoztak ezen a helyen. És, ahogy a helyiek elmondásaiból megtudtuk, néhány évtizeddel később Titó, a volt  Jugoszlávia első embere sem bánt kesztyűs kézzel ellenségeivel a hírhedt Mamulán.

Nekünk is sikerült bejutni a szigetre és feltérképezni a jelenlegi állapotot. Az tény, hogy a felújítás elengedhetetlen, azt viszont már nem a mi dolgunk eldönteni, hogy történelmi emlékhely maradjon vagy szálloda épüljön a kék Adria közepén. Úgy tűnik, ez utóbbi mellett döntöttek a podgoricai minisztériumban.

Régóta szó van ugyanis a nyílt tengerből, a Kotori öböl bejáratánál kiemelkedő börtönerőd rekonstrukciójáról, de eddig, ahogy mondani szokás se pénz, se posztó nem volt. A minap azonban új gazdára talált a kis sziget, még pedig  egy svájci székhelyű egyiptomi cég vetette ki hálóját Montenegró nagyszerű kulturális értékére. Az sem titok, hogy a börtönszigeten szállodát fognak építeni, mintegy 15 millió euróból, ami átszámítva barátok közt is több mint 4 és fél milliárd forint.

A Kotori öbölben és környékén nem ez az egyetlen gigantikus beruházás, hiszen elég csak megemlíteni Portó Montenegrót, az épülő kaszinóvárost, amely a tervek szerint – ha elkészül – hajazni fogja Monte Carlót is.

www.montenegroguru.com

mamula4

mamula5

mamula2