A montenegróiak nem utazhatnak az EU-ba

A montenegróiak nem utazhatnak az EU-ba

Az Európai Unió felülvizsgálta és szűkítette azon országok listáját, amelyek állampolgárainak esetében a tagállamok július 16-tól fokozatosan megszüntethetik a koronavírus-járvány okán bevezetett, beutazásra vonatkozó korlátozásaikat. - közölte az Európai Unió Tanácsa. E szerint a montenegróiak nem utazhatnak az EU-ba.

Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé akkor tizennégy országot felsoroló listáját, amelyek állampolgárai számára a tagországok a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásaikat július 1-től fokozatosan megszüntethették.

Az új listán maradt Algéria, Ausztrália, Kanada, Georgia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay. A listáról lekerült Montenegró és Szerbia. Ugyanakkor a magyar kormányrendelet szerint karanténba kell menni a magyar állampolgároknak, ha montenegrói nyaralásukról térnek haza és két teszten is részt kell venniük a 14 napos „elzárás” alatt.

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik - közölték.

Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán lakosait az ajánlás szerint EU-lakosoknak kell tekinteni. A schengeni társult országok, Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc állampolgáraira szintén vonatkozik a beutazás engedélyezése.

A biztonságosnak ítélt unión kívüli országokra vonatkozó kritériumok között mindenekelőtt az adott ország járványügyi helyzete szerepel. Az érintett országokban az új fertőzések számának az elmúlt 14 napban és 100 ezer lakosonként az EU-s átlagához közelinek, vagy az alattinak kell lennie. Az új esetek számának stabilitást, vagy csökkenő tendenciát kell mutatnia. Uniós beutazás esetén az említett országok állampolgáraival be kell tartatni a még érvényben lévő rendkívüli intézkedéseket, ideértve egyebek mellett a biztonságos távolságtartás szabályait - közölték.

Az Európai Unió Tanácsának közleménye szerint a listát kéthetente vizsgálják felül, és a járványügyi helyzet alapján frissítik.

(Forrás: mti)                                                             www.montenegroguru.com

 

20151024_131847_uj

10930925_202669706767585_3706999352678866716_n_uj

34062917