Montenegró, a legek országa

  • A mini országban, Európa déli részén olyan természeti kincsek vannak, amelyeket sehol nem találhatunk meg a kontinensen, de egyedül állóak a világon is.
  • A Kotori öböl a világon a 30 legszebb öböl közé tartozik.
  • A Tara kanyon Európa legmélyebb kanyonja, a világon csak a Colorádó előzi meg.
  • A Biográdi hegység az utolsó őserdő Európában.
  • A Szkadari-tó a Balkán legnagyobb tava és Európa legnagyobb madár rezervátuma.
  • Az Ostrog kolostor a keresztény világ harmadik leglátogatottabb szentélye.

fjord1Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható: égbekiáltó hegyek, a világ második legmélyebb kanyonja, érintetlen tájak, őserdő, égszínkék és türkiz tengervíz.

Európa déli részén, Montenegróban páratlan természeti kincsek találhatók, amelyek egyedülállóak a kontinensen.

A Kotori-öböl a világ legszebb 30 öble közé tartozik. Neves turisztikai magazinok a Kotori-öblöt a világ legcsodálatosabb öblei között említik. A Kotori-öböl az Adriai-tenger déli részének legnagyobb természetes öble, a legdélebben fekvő európai fjord. A Kotori-öböl Európa egyik legjobb természetes kikötője és Montenegró fő turisztikai desztinációja. Központja Kotor, a világörökség része.

DSCF4343A Tara kanyon Európa legmélyebb kanyonja, a világon csak a Colorádó kanyon előzi meg. A rafting és az extrém sportok szerelmesei itt igazi kihívást találnak. Nincs még egy olyan kicsiny ország a föld kerekségen, ahol a tengerparti övezet mellett a folyók öt gigantikus kanyont vájtak a hegyoldalakba. A Tara folyó a Durmitor Nemzeti Parkhoz tartozik. A hegy gyomrából tör elő és 140 kilométeren keresztül folyik. Kotorból kiváló minőségű felújított úton két és félóra alatt érhetjük el a gigantikus Tara-hidat.

DSCF7201A Moraca kanyon Európa második legnagyobb kanyonja. Milyen érdekes, a kontinens két legnagyobb kanyonja Montenegróban található. Az országot észak-déli irányban átszelő Moraca folyó kanyonja, főként a Mojkovac Podgorica közötti szakasz az utazót szinte odaláncolja a festői környezethez. A közel száz kilométeres úton a gyorsabb közlekedést a török uralom idején kivájt alagutak és megépített hidak, viaduktok segítik. Lépten-nyomon megálljt parancsolhatunk autónknak a zord és büszkén magasba törő hegyek tövében. A rohanó folyó, amelynek átlátszó türkiz színű vize tele van hallal, néhol 30-50 méter mély.

Mindezt a szépséget akkor is átélhetjük, ha vonaton utazunk. Csakhogy a sziklafalban robogó vonatot megállítani nem lehet.

ostrogA Biográdi őserdő az utolsó őserdő Európában. A Moraca kanyon melletti Biográdi hegység Földünk felbecsülhetetlen természeti kincse. Már 1872-ben Nikola király is felhívta népének a figyelmét és törvénybe is foglalta, hogy ezt a természeti kincset őrizni és védeni kell. Itt található a gyönyörű gleccser tó, a Biogradsko jezero. A tó körül őserdei növényzet található. A 3200 méter hosszú sétányon nem mindennapi élményben lesz részünk. Az óriásfenyők legalább 500 évesek és átmérőjük több méter. A Biográdi tavon kívül még másik öt tó található a nemzeti park területén. Mind a jégkorszakban keletkezett. A hely a természet szerelmeseinek, a túrázók paradicsoma.

DSCF7201A Szkadari-tó a Balkán legnagyobb tava, és az egyik legnagyobb édesvízi mocsár a mediterránon. Az egyik legnevezetesebb természeti és történelmi attrakció Montenegróban. A tó hét kilométerre helyezkedik el a tengerparttól. Két harmada Montenegróé, egy harmada Albániáné. A vízterület a csapadéktól függően, 370-530 négyzetkilométer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAItt van Európa legnagyobb madár rezervátuma. A pelikánok utolsó élőhelye a kontinensen. A Szkadari-tó, mint a madarak jelentős élőhelye, 1996-ban felkerült a Világ mocsarai listájára. A tavon Európa 400 madárfajából 270 fajta fészkel a náddal borított, érintetlen partvidéken. Legtöbbjük védettnek számít. Megfigyelhetünk többek között kormoránt, szürke gémet, kócsagot, vadludat. A tóban és a parton közel háromezer növényfaj él. Harminc négyzetkilométernyi felületén fehér és sárga tündérrózsa pompázik. Hajókázás  közben gyönyörködhetünk a mocsaras, sűrű növényzettel átszőtt partokban, a szépséges szigetekben, félszigetekben.

ostrogAz Ostrog kolostor egész éven át a leglátogatottabb szenthely Montenegróban. Kotorból bő egy óra alatt elérhető. Minden vallás hívei látogatják az egész volt Jugoszlávia területéről és sok más országból. Jézus sírja és a Szent hegy után az Ostrog kolostor a keresztény világ harmadik leglátogatottabb szentélye. Az Ostrog hegy hatalmas sziklatömbjéhez simulva, a kolostor lenyűgöző látvány mindenki számára.

Az Ostrog kolostort nem tekintethetjük csak vallási létesítménynek, mert művelődési-történelmi emlékmű is. Tanúskodik a múltról, a jelenről és a jövőről, egy vallásról, kultúráról, egy nép hagyományáról, amely évszázadok óta ezen a területen él.

A Lovcen Nemzeti Park Montenegró fontos történelmi pillére. A Lovcen hegy oldalai kövesek, nagyon sok szakadékkal, hasadékkal tarkítottak. A tengerparti városból, Kotorból lélegzetelállítóan szép út, az "aranyút" szerpentinje visz a kőkorszakban is lakott területre. Szinte minden kilométerkőnél megállhatunk fotózni, videózni. Az út elején a Kotori öböl panorámája lenyűgözi az utazót. A mauzóleumig gyönyörű út vezet. II. Petar Petrović Njegoš kívánsága volt, hogy a Lovćen csúcsán egy templomban temessék el. Az 1650 méteres csúcson megépített gigantikus mauzóleum kiemelkedik környezetéből.

 

Itt található Európa legnagyobb összefüggő szőlőskertje. Persze kihinné, hogy Montenegró a legek országa: a Tara kanyon az amerikai Grand kanyon után a világ második legnagyobb kanyonja. A Biogradi őserdő Európa utolsó őserdeje. Az egyik kis falu Crkvice, Európa legcsapadékosabb települése. Kontinensünkön eddig 400 madárfajt észleltek, ebből háromszáz Montenegróban él. A Shkodrai-tó környékén található a kontinens legnagyobb madárrezervátuma.