Látnivalók

Látványosságok a szállás közelében

 

KOTOR

Kotor, a montenegrói tengerpart szíve

Kotor óvárosa a világörökség része. Montenegró nyaraló és kulturális központja. Kiváló tengerpart és strandok. Az óvárosban nyüzsgő az éjszakai élet, Kávézók, ódon épületek, templomok sorakoznak. A Kotori-öböl a világ egyik legszebb öble.

32674402A Kotori-öbölbe akár hajóval, akár szárazföldön érkezünk ugyanaz a csoda történik velünk: a vidék elvarázsol, és ha elutazunk, a varázslat örökre megmarad.

Az utazó úgy látja, mintha a hegyek széttörtek volna és engedték volna, hogy a tenger közéjük folyjon. Ez a természeti jelenség egyedülálló az Adrián. Ez a legdélebbi fjord Európában. A hatalmas, ezer méter feletti hegyek megvédik a tengerpartot a hűvös hegyi klímától. Míg a hegyek csúcsain hó van, lent a völgyben virágoznak a rózsák, igazi mediterrán hangulat uralkodik agavék, pálmák, mimózák, leanderek, és kivi bokrok között. A több százezer turista a világ minden részéből érkezik Kotorba.

Az óceánjáró hajók, több ezer vendéggel a fedélzetükön áprilistól novemberig rendszeres látogatói a kotori kikötőnek. A repülővel érkezőknek mindössze tíz kilométert kell megtenniük közúton és máris megpillanthatják a fjord központját, Kotort.

 

20141024_160035Elkápráztatott szemünkkel nézzünk körül a Lovcen-hegység tövébe települt, több mint kétezer éves falakkal körülvett középkori városnegyedben, amely a világörökség része.

Az óváros kényelmes sétával egy óra alatt bejárható, de a rengeteg látnivaló miatt ennyi idő alatt nem sokan teljesítették még a "túrát". Az ódon hangulatú városrészben templomok, paloták, kávézók, éttermek váltogatják egymást. Kotor azonban nemcsak látnivalóiról nevezetes, hanem kulturális- és oktatási központ is. A Kotori Tengerészegyletet már 809-ben megalapították, és azóta is tengerészek sorát képzik. De híres a zenei oktatás és nem utolsó sorban kiváló sportolókat is nevelnek Kotorban. A város vízilabdásai a világ legjobbjai.

A hely szellemisége megragadott több amerikai filmsztárt is. Többen itt alakítottak ki rezidenciáját. A kedves utazó ugyanazt tapasztalja, mint a filmcsillagok: egy varázslatot.

 

P1110472Kotor óvárosa - amely az Osztrák-Magyar Monarchia hadikikötője volt - látnivalókban gazdag. Kijelenthetjük, a montenegrói tengerparton nincs másik olyan település, ahol több az építészeti remekmű.

A látnivalók sora az 1555-ben épült tengeri kapuval kezdődik. Egyébként az óvárosba beléphetünk a déli és az északi kapun is. A főkapun belépve azonnal szembetűnik az őr- és az óratorony. A hatalmas téren magasodik a hercegi palota, tövében kávézókkal. Ha a téren nyugat felé tartunk, kijutunk a Citadellára, ahonnan megcsodálhatjuk a kotori kikötőt. A citadella alatt több emelet mélységben helyezkedik el a híres szórakozóhely, a Maximus. Visszatérve az óratoronyhoz felfedezhetjük a Napóleon korabeli színházat, az egykori fegyverraktárt és több palotát: a Bizantit, a Belucit, a Dragot és a Pima család rezidenciáját.

 

IMG_1204Az óvárosban nincs hiány templomokban és kolostorokban. A Szent Triphun-katedrális Kotor egyik jelképe, amely már 1166-ban állt.

Érdekes a Szent Pál-, a Szent József-, a Szent Anna-, a Szent Mária templom is. A Szent Lukács templom 1195-ben épült. Először katolikus, majd ortodox hívők tartották itt az istentiszteletet. Ezen kívül több kolostor és kápolna is található az óvárosban. Noha az óvárost már megcsodáltuk, még sincs vége a fantasztikumoknak.1350 lépcsőn felkapaszkodunk a 260 méter magas dombon megépített várost védő Szent János-erődhöz. Lélegzetelállító látvány tárul szemünk elé: bámulatos a panoráma az öblöt körül vevő hegykoszorúval.

Visszatérve az óvárosba, a várfalakon kívül nyüzsgő hal- zöldség- és gyümölcs piacra lelünk. Itt minden megkapható, ami szem szájnak ingere. Kóstoljunk meg mindent, a gránátalmától az olíva bogyóig. Ha jól belaktunk nem árt egy kis séta a pálmafás yacht kikötőben.

DSCF7288 P1110515 14238076 20140811_195456 20141024_162849 DSC00335 DSC01153 DSCF7305 IMG_1182 IMG_2024 IMG_2569 kotori varfal ovaros1 P1110232 P1110466 P1110486 P1110507 P1110514

LOVCEN NEMZETI PARK

Lovcen, a szent hely

A Lovcen Nemzeti Park Montenegró fontos történelmi pillére. A Lovcen hegy oldalai kövesek, nagyon sok szakadékkal, hasadékkal tarkítottak. A tengeri és a kontinentális klimatikus egység határán helyezkedik el.

 

P1110556A tengerparti városból, Kotorból lélegzetelállítóan szép út, az "aranyút" szerpentinje visz a kőkorszakban is lakott területre.

Szinte minden kilométerkőnél megállhatunk fotózni, videózni. Az út elején a Kotori öböl panorámája lenyűgözi az utazót.

A táj nem fukarkodik szépségekben: zöldülő rétek, hatalmas sziklaóriások a fennsíkok közepén. Körös-körül sűrű növényzettel benőtt hegyoldalak és égbenyúló, helyenként hótakaróval borított kopár hegycsúcsok. Az út a Lovcen 1000 méteres fennsíkjáig kúszik fel, majd eléri Njegusi falut, ahol a montenegróiak ma is nagy tiszteletben tartott vallási-világi uralkodója II. Petar Petrović Njegoš született.

 

lovcen_mauzoleum_bejaratA zseniális irodalmár a dinasztia nemzetközileg is legismertebb uralkodója volt. Ő alapította meg Crna Gora első iskoláját.

Korai halála miatt - 38 évesen hunyt el - nem érhette meg Crna Gora függetlenségét, amelyet 1878-ban kiáltottak ki több évszázados idegen hódítók elleni felszabadító harc után. Njegusban készül Montenegró két különlegessége a njegusi prsut és a njegusi sir. A gyógynövényekkel füstölt és legalább egy évig szárított sonka, a prsut a montenegróiak nemzeti ételspecialitása. Csakúgy, mint a tehéntejből készített, gomolyához hasonlító sajt, a sir. Aki Njegusiban kirándul feltétlenül kóstolja meg a nemzeti eledelt. Sonkát, pálinkát, mézbort jó áron biztonsággal vásárolhatunk a házaknál.

 

DSCF4244A Lovcen Nemzeti Park nem hagyható el anélkül, hogy ne hajtanánk főt a püspökfejedelem II. Petar Petrović Njegoš előtt.

A mauzóleumig gyönyörű út vezet. Sziklaszirtek, fennsíkok, kisebb völgyek váltogatják egymást. Érdemes többször megállni és kiszellőztetni a kristálytiszta levegőben tüdőnket. Az elhunyt fejedelem kívánsága volt, hogy a Lovćen csúcsán egy templomban temessék el. Az 1650 méteres csúcson megépített gigantikus mauzóleum kiemelkedik környezetéből. A mauzóleum lépcsőiről jó idő esetén átlátni Olaszországba.

Az épületen belül is minden a hatalmasságot jelképezi. A fejedelem ülő gránitszobra 30 tonna és közel négy méter magas. A mauzóleum a crnagorac nép szent kegyeleti helye. A fejedelem fő irodalmi művét, a Hegyek koszorúja eposzt 30 nyelvre fordították le. Magyarul is olvasható.

DSCF4193 SAM_1434 Fenykep0457 DSCF4187 DSCF4207 DSCF4209 DSCF4216 DSCF4248 DSCF4249 IMG_4157 Lovcen Mauzoleum szobor lovcen_mausoleum lovcen_mauzoleum lovcen_mauzoleum_bejarat lovcen_mauzoleum_lepcso Montenegro2 P1110620

CETINJE

Cetinje, a fejedelmek fővárosa

Cetinje az önállóság, a szabadság jelképe Montenegróban. A 19. század végén az ország fővárosa lett, majd Jugoszláviában ezt a szerepkört elvesztette, de még mindig több ország tart itt fenn konzulátust.

 

ctinje_utcaA Lovcen Nemzeti Park határán helyezkedik el Cetinje, a fejedelmek fővárosa.

Montenegró szellemiségének, történetiségének jelképe. A város, melyet a 15. században alapítottak, a nevét a Cetinje folyóról kapta. Amikor 1878-ban a nagyhatalmak Montenegrót elismerték önálló államként, Cetinje lett a főváros. Ma is több ország konzulátusa található itt.

 

cetinje2A környék egyik legrégebbi épülete, a Vlaska Crkva templom 1450-ben épült.

Szintén ebből a korból származik a város legjelentősebb műemléke, a Szent Péter kolostor. Több montenegrói uralkodó sírhelye is megtalálható az épületben. Érdemes megtekinteni a Biljardat, II. Petar Petrović Njegoš palotáját és vele szemben fekvő Nikola király palotáját.

cetinje3 cetinje1 cetinje_kek

KÉK BARLANG –MAMULA SZIGET

Kék Barlang, a természet csodája

A barlang a nyílt tengeren helyezkedik el. Vize csodálatosan szép, falán cseppkövek képződtek. Csak kora délutánig látogatható. A Kék Barlangba a kotori kikötőből juthatunk el.

 

DSCF7609Páratlan élményben lesz részünk, ha a kotori hajókikötőből elhajókázunk a közeli Kék Barlanghoz.

Tessék megkapaszkodni. No nem azért mert hajónk olyan szélvész gyorsan halad, hanem mert a óvárostól elindulva olyan természeti csoda vár ránk, mely párját ritkítja.

A Kotori-öbölben hajókázva páratlan látvány után érkezünk meg a turisták számára igazi attrakciót nyújtó Kék Barlanghoz, a Plava Spiljához. A különlegessége abban van, hogy a tenger itt hihetetlenül tiszta, a barlang falairól visszatükröződik a beszűrődő napfény és a vizet csodálatos kékre színezi. Ezért kapta a Kék barlang nevet.

 

DSCF7605A Kék Barlangnak két bejárata van. A barlang területe igen nagy, közel kétszáz négyzetméteres,

éppen ezért egyszerre több hajó is elfér benne. A víz mélysége a barlangban 3 - 5 méter, a barlang magassága 9 méter. Álljunk csak meg, mint ahogy azt az idelátogató turista hajók teszik és mártózzunk meg. Hova tűnt a barnaságunk? Egyszeriben bőrünk színe kékre változik. De nem kell megijedni, ez csak addig tart, míg úszkálunk a világoskék vízben.

 

DSCF7576A Mamula-szigeten a 19. század közepén erődítményt építettek.

A sziget nyolcvan százalékán épült ki vár, amely a Kotori-öböl bejáratát védte a betolakodóktól. Az erődöt a két világháborúban hadifogolytábornak használták. A toronyból gyönyörű a kilátás a nyílt tengerre. Ez a lakatlan sziget nem csak történelmi sétára invitál, hanem kitűnő strandolási lehetőséget is nyújt.

SAM_1870 Kep_130 DSCF4631 DSCF4637 DSCF4641 DSCF4675 DSCF4684 DSCF4687 DSCF4690 DSCF4692 DSCF4701 DSCF7616

SZIRTI MADONNA SZIGET

Szirti Madonna-sziget, a kincses sziget

A Kotori öböl egyik látványossága a Szirti Madonna-sziget. Kotorból nagyon gyorsan megközelíthető. A sziget kincstárának legbecsesebb darabja a Madonna kép. A szigeten nagyon sok külföldi köt házasságot.

DSCF4260A Kotori tengeröböl bármely partján utazunk szemünk elé tárul két kicsiny sziget, a Szent Görgy és a Szirti Madonna.

A kishajók a kotori kikötőből 20 perc alatt eljutnak az öböl két gyöngyszeméhez. A Szirti Madonna-szigeten épült templom mellett múzeum és kincstár is helyet kapott. Itt látható a világhíres Madonna kép, amelyet egy hajóskapitány felesége saját hajából és aranyszálakból készített.

 

DSCF4268A legenda szerint az öbölbe érkező hajók kapitányai a sziget helyén egy követ dobtak a vízbe, hogy kiengeszteljék a tenger isteneit.

A sziget gyorsan elkészült és Szűz Mária tiszteletére egy templomot is felépítettek. Itt a mai napig is működik a Benedek-rendi kolostor. A kotoriak azonban a kis szigetet erődként is használták a 16. században. Ezért az akkori püspök, pápai beleegyezéssel, kitagadta a lakosságot és egy évtizedig nem tarthattak ott misét. A crnagorák viszont büszke, makacs emberek és a közelben felépítették a Szirti Madonna szigetet és felhúztak egy templomot is, amit az idők alatt folyamatosan bővítettek.

A perasti fesztivál idején, július 22-én csónakokkal érkeznek a helyiek a szigetecskéhez és követ dobnak a tengerbe. Ezzel emlékeznek a majd fél évezreddel ezelőtti építésére. A szigeten esküvőket is tartanak. Nemcsak a helyiek jönnek ide örök hűséget fogadni, hanem a külföldiek is, hiszen a szigetnek egyedi varázsa van.

DSCF4257 DSCF4263 DSCF4290 DSCF4293 DSCF6456 DSCF6459 DSCF6462 DSCF6463 DSCF6464 DSCF6471 DSCF6454 DSCF6460

PORTO MONTENEGRÓ

Porto Montenegró, a második Monte Carló

Kotor ódon óvárosától mindössze 10 kilométerre található Portó Montenegró. A kis kaszinó várost és luxus kikötőt bárki látogathatja. Az épületeket modern és klasszicista stílusban alkották.

 

porto_montenegro1Porto Montenegrót néhány éve kezdték építeni a tivati hadihajó kikötő helyén, amelyet magyar és kanadai üzletemberek vásároltak meg.

Porto Montenegró látványosabbra tervezték, mint Monte Carlót. A külső Kotori-öbölben épülő kaszinóvárosnak nagy része már elkészült. A modern és a klasszicista építészet remekei egyaránt megtalálhatók.

 

porto3Porto Montenegróban több száz hajó parkol.

Láthatók a milliárdos yachtok és a kisebb vitorlások is a pálmafás kikötőben. A parton luxus üzletsor, kávézók, éttermek sorakoznak. Természetesen több kaszinó is működik a luxus szállodákban és apartman házakban. Az utcákon bárki sétálhat, külön engedély nem kell a kaszinóváros látogatásához.

DSC02199 DSC02201 DSC02231 porto_montenegro2 Porto-Montenegro-03-680x453

DURMITOR NEMZETI PARK

A Durmitor Nemzeti Park a világörökség része

A montenegrói tengerpartra egyre többen úgy érkeznek, hogy nemcsak fürdéssel, napozással töltik majd az idejüket, hanem kirándulással is. Az egyik célpont a Durmitor Nemzeti Park.

 

DSC03824 A 2010-es évek elejétől már remek út vezet a Kotori-öbölből a Durmitor Nemzeti Parkba. Kotorból, kényelmesen, két óra alatt elérhető autóval Zabljak, a park központi települése, a rohamosan épülő és szépülő alpesi városka.

Éveken át nagyon nehezen lehetett megközelíteni a Durmitor Nemzeti Parkot,tulajdonképpen a tengerpartról csak jókora kerülővel lehetett eljutni a hegységrendszer szívébe, a világ második legnagyobb kanyonjához a Tara kanyonhoz és az 1500 méter feletti tengerszemekhez. Mára minden akadály elhárult.

 

DSC03823A park hegyei Montenegró északi részén helyezkednek el. Legmagasabb csúcsa a Bobotov Kuk, 2523 méter.

Ez egyben Montenegró legmagasabb pontja is. A Bobotov hegy a mini állam egyik síparadicsoma, amely csak néhány kilométerre terül el Zabljaktól. A hegységrendszerben még további hat, kétezer méter feletti csúcs található. Aki gyalog vagy kerékpárral szeretné bejárni a hegyeket nem bánja meg, hiszen páratlan élményben és látványban lesz része.

 

DSC03801A nemzeti park 5400 hektárt foglal el. Jó részét borító őserdő az egyike annak az utolsó háromnak, amely Európában még megtalálható.

A Nemzeti Parkban több mint kétszáz növény él, közülük száz féle fa. A legtöbb fa több mint 400 éves és eléri az 50 méteres magasságot is. A 150 féle madár mellett láthatunk őzeket, szarvasokat, az erdők mélyében rókákat, farkasokat, vaddisznókat és medvéket. Nem véletlenül nyilvánította az UNESCO 1980-ban a Világörökség részévé a Durmitor Nemzeti Parkot.

 

DSC03818A nemzeti parkban, 1520 méter magasságban fekszik a híres Fekete-tó, a Crna jezeró.

A tó körül meseszép túraútvonal kanyarog, az ösvények sokszor próbára teszik a kirándulót, de megéri egy két kidőlt fát megmászni. Az útvonal karbantartott és biztonságos, amely elvezet a Ledena Pecina jégbarlanghoz, vagy több más kilátóhoz.

Az egykori Jugoszláviában a hegységrendszer 1942 és 1943 között remek búvóhelyet biztosított Titó partizánjainak a németek elleni II. világháborúban.

DSC03823 DSC03821 DSC03820 DSC03824 DSC03818 DSC03801

TARA KANYON

Tara, a világmásodik kanyonja

A Tara kanyon az Amerikában található Colorádó után a világ második legnagyobb kanyonja. A lélegzetelállító magas sziklaszirtek tövében folyik a Tara folyó. Korábban rafting Európa bajnokság színhelye volt. Mindössze két és fél órára található Kotortól.

DSC03631Érdemes korán reggel elindulni a tengerpartról, ha raftingolni szeretnénk a 80 kilométer hosszú Tara-kanyonban.

A hosszabb, rövidebb túrák délelőtt és közvetlenül ebéd után indulnak. Magunk is szervezhetjük raftingunkat, nem kell feltétlenül az irodákra hagyatkozni. A rövidebb túrák 40 euróba kerülnek, míg a hosszabbakat 55-60 euróért kínálják. Aki benevez, feledhetetlen élménybe lesz része. Feltéve ha, nem "aszályos" telet fogunk ki, ami után bizony nyáron a Tara folyóban is csak csörgedezik a víz. Jobbára azonban hatalmas víztömeg zúdul Bosznia-Hercegovina felé a Tara kanyonban, amely az amerikai Colorádó után a világ második legnagyobb kanyonja. A kanyon lélegzetelállítóan döbbenetes látványt nyújt a maga 1300 méteres sziklafalaival. Ugyanakkor a zöld növényzet a bőséges téli csapadékról tanúskodik. Télen nem ritkaság a négy-öt méter vastag hótakaró.

DSC03631 DSC03638 DSC03640 DSC03644 DSC03801

SVETI STEFAN

Sveti Stefan, a luxus nyaralóhely

Sveti Stefan fogalom az Adrián. Aki teheti meglátogatja a luxus nyaralóhelyet és a szomszédságában elterülő királyi erdőt. A Sveti Stefant körülvevő tenger kristálytiszta. A strandokat nemcsak a szigeten nyaralók használhatják, hanem a turisták is. A királyi erdőben két gyönyörű öböl tárul a sétáló szeme elé.

 

DSCF4763Montenegró San Remója, a luxus nyaralókkal, villákkal ékesítette Prznói part.

Mellette fekszik a 18 hektáros ősfákkal és egzotikus nővényekkel borított park, amely a szerb királyi dinasztia egykori palotáját övezi. A luxus szobás szállodának külön öble van, amit a tenger felöl napkeltétől napnyugtáig őriznek. Ha a luxusból még mindig nem elég, akkor pillantsunk be Sveti Stefánra. Mintha egy kőből készült hajó félig elsüllyedt volna. Igazán jól tartja magát, pedig már hatszáz éve települést hordoz a fedélzeten.

 

DSCF4101Az egykori halászfaluból, igaz megtartva a hagyományos építkezést, szuper apartman szállodákat alakítottak ki.

Ötven évvel ezelőtt megkapta a világ legexkluzívabb nyaralóhelye titulust. Államfők, magas rangú politikusok, iparmágnások, film csillagok, híres sportolók vendégeskedtek a 2000 dolláros villákban. Többek között II. Erzsébet angol királynó, II. Umbertó olasz király, Kirg Douglas, Claudia Schiffer, Chaplin és Sophi Loren is rendszeresen nyaralt itt. Az olasz díva és filmcsillag, amikor megérkezett és körülnézett, így fogalmazott: „Olyan ez a sziget, mintha gyermekkorom legszebb meséjébe érkeztem volna.”

DSC00802 DSC00804 DSCF4114 DSCF4758 DSCF4761 DSCF4764 DSCF6564 DSC00793

BUDVA

Budva mindössze húsz perc a szállástól

A nyüzsgő, nyáron kicsit zsúfolt budvai riviéra központja Budva. A szállástól mindössze 20 perc autózással kényelmesen eljuthatunk az óvárosba, vagy ahogy a helyiek nevezik Stari Gradba.

 

BudvaBudva óvárosa pici szigeten épült, de néhány századdal ezelőtt keskeny homokos sávval összekötötték a szárazfölddel.

Az óvárost a XV. században erős falakkal, várkapukkal, tornyokkal vették körül. A belvárosban pici, szűk utcák találhatóak, melyek terekbe torkolnak, ahol történelmi jelentőségű épületek, templomok között sétálhatunk Bármelyik városkapun lépünk be, elénk tárulnak a középkori itáliai építészet remekei. A városfalat például a velenceiek a 17 században átépítették. A tengerből szinte kinövő erődítmény alapjait még a görögök rakták le. A várkastéllyal és a citadellával együtt tekintélyt parancsoló. A sikátorokban sétálva az embernek olyan érzése támad, mintha visszaforgatták volna az idő kerekét.

 

budva1Budva, a színház, a fesztiválok, és az ünnepek városa mára zsúfolttá vált, de megtekintését nem szabad kihagyni.

Kávézók, színvonalas árukat kínáló butikok galériák, műtermek sorakoznak egymás után. A part menti sétányon egészen Budva óvárosáig éjjel-nappal kínálják a helyi specialitásokat. A jellegzetes ételek levélhalból, pisztrángból, polipból, tintahalból és angolnából készülnek. De érdemes megkóstolni a homárt, a királyrákot és a Tivat környékén tenyészetett, sajátságosan ízesített fekete kagylót. A montenegrói konyha az olívaolaj használatán alapszik, a legrégebbi olajfa több mint 2000 éves, Stari Barban található. A halakat gradele, lešo, brodet és roston sütéssel készítik el. A halakat sütés után bekenik fűszernövénnyel, legtöbbször rozmaringgal. Öntetként adják a fokhagyma szószt. Mellé olíva olajban megforgatott salátát és zöldséget tálalnak.

DSCF4121 DSCF6516 DSCF6521 DSCF6541 DSCF6503 DSCF6505