Montenegró

A természeti ékszerdoboz

  • A mini országban, Európa déli részén olyan természeti kincsek vannak, amelyeket sehol nem találhatunk meg a kontinensen, de egyedül állóak a világon is.
  • A Kotori öböl a világon a 30 legszebb öböl közé tartozik.
  • A Tara kanyon Európa legmélyebb kanyonja, a világon csak a Colorádó kanyon előzi meg.
  • A Biográdi hegység az utolsó őserdő Európában.
  • A Szkadari-tó a Balkán legnagyobb tava és Európa legnagyobb madár rezervátuma.

BudvaMontenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható:

égbekiáltó hegyek, a világ második legmélyebb kanyonja, érintetlen tájak, őserdő, égszínkék és türkiz tengervíz, ahol a delfinek hancúroznak. Nemcsak a turisták fedezték fel a mini államot, hanem a befektetők is. Olyan beruházásokba kezdtek, amelyre az egész világon elismerően bólintanak a turisztikai szakemberek.

Építik a Monte Carlót is túlszárnyaló kaszinóvárost és yacht kikötőt Portó Montenenegrót a Kotori-öbölben.

Montenegró már most is jól megközelíthető a horvát autópályán. A határtól, a tengerparti úton mindössze egy óra alatt elérhető a világörökség része, Kotor. De biztonságosan autózhatunk Boszni-Hercegovinán és Szerbián keresztül is. Érkezhetünk repülővel is, hiszen a tengerpart szívében, a Kotori-öbölben a tivati repülőtér a világ minden részéről érkező gépeket fogad.

DSCF4641Európa déli részén, Montenegróban páratlan természeti kincsek találhatók, amelyek egyedülállóak a kontinensen.

A Kotori-öböl a világon a 30 legszebb öböl közé tartozik. Akár hajóval, akár szárazföldi úton érkezünk a Kotori-öbölbe, ugyanaz a csoda történik velünk, a vidék elvarázsol bennünket, és ha elutazunk, a varázslat örökre megmarad.

A Tara kanyon Európa legmélyebb kanyonja, a világon csak a Colorádó kanyon előzi meg. A rafting és az extrém sportok szerelmesei itt igazi kihívást találnak

A Biográdi hegység az utolsó őserdő Európában. Már 1872-ben Nikola király is felhívta népének a figyelmét és törvénybe is foglalta, hogy ezt a természeti kincset őrizni és védeni kell. Itt található a gyönyörű gleccser tó a Biogradsko jezero.

A Szkadari tó a Balkán legnagyobb tava és itt van Európa legnagyobb madár rezervátuma is. A tó nagy része Montenegróhoz, míg kisebbik fele Albániához tartozik.

DSC03801A Durmitor hegység egy része a Tara kanyonnal és Kotor óvárosa a világörökség része.

A montenegrói tengerparton 293 kilométer hosszan sziklás, homokos és kavicsos partok, öblök, strandok váltogatják egymást.

Montenegróban minden a természethez kötődik: a turizmus, a gasztronómia és az ott élő emberek is. Az ország nagyon sok lehetőséget nyújt az ide érkező turistáknak, igazi kikapcsolódásban lesz része annak, aki ellátogat e csodavilágba. A mai rohanó világban vegyünk példát a helyi lakosokról, akik egy kávé mellett egész délelőtt beszélgetnek és élvezik a nyugalmat. A felfedezésre váró csodák egy természeti ékszerdobozban találhatók. Akik nemcsak strandolni szeretnének, hanem kirándulással is töltenék szabadságuk egy részét Montenegróban megtehetik. Nem régiben újjáépítették és összekötötték Montenegró világörökség részeit, Kotort és a világ második legnagyobb kanyonját, a Tarát.

DSCF4187A 14 ezer négyzetkilométeres Montenegró leglátogatottabb része a tengerpart.

A csipkézettség miatt közel háromszáz kilométer hosszú tengerpartot zöldellő hegyoldalak mögül előbukkanó, égbetörő szikla csúcsok szegélyezik.

A Horvátországgal határos Igalótól, az albán határ melletti Ulcinjig 117 homokos, sziklás és apró kavicsos part váltogatja egymást. A választék hatalmas. Csak győzzük bejárni a szebbnél-szebb strandokat. Attól igazán nem kell tartani, hogy nem lesz jó idő, hiszen évente átlagban 240 a verőfényes napok száma. A fürdőidény a páratlan domborzati viszonyok miatt májustól október közepéig tart. Azt átlátszó, sötét és türkiz kék tengervíz hőmérséklete négy hónapig 25 fok körüli. A kiszolgálásban senki sehol nem szenved hiányt: a parti és a vízi bárok, az éttermek a legjobb falatokat és hűsítő italokat, gyümölcsöket kínálják.

cetinje1 DSC03638 DSCF4121 DSCF4216 DSCF4244 DSCF4260 DSCF4290 DSCF4764 DSCF6471 DSCF7576 DSCF7605 P1110472 porto_montenegro1