Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása

Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása

A www.montenegroguru.com úgy értékelte, hogy Montenegró csak nyerhet a NATO-meghívásával. Bár az oroszok ráncolják a homlokukat, de abban is biztosak vagyunk, hogy Oroszország nem fordul el a crna goracoktól.

A www.montenegroguru.com december 2-án megírta, hogy Montenegró hivatalosan is meghívást kapott a NATO-ba. Ezzel a 600 ezer lakosú nyaralóparadicsom 29. tagként csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

A hírt kommentálta többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. „Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása és a csatlakozási tárgyalások megindítása, amelyhez Magyarország sokban járult hozzá podgoricai NATO-összekötő követsége révén – nyilatkozta a hirado.hu-nak Szijjártó Péter. Elmondta: „Montenegró megérdemelten kapta a NATO-meghívást, amely összhangban van a NATO és Magyarország érdekeivel. A meghívással a szövetség elismerte Montenegró elmúlt években nyújtott teljesítményét, hiszen a közös NATO-akciókban nagy szerepet vállalt. Montenegró meghívása Európa stabilitása szempontjából is történelmi jelentőségű. A döntés arra is világosan rámutat, hogy a bővítést folytatni kell.” – írta a hirado.hu.

Ezzel szemben az orosz vezetők összeráncolt homlokkal fogadták a hírt. Az oroszok bejelentették, hogy befagyasztják Montenegróval az együttműködési programokat. Ez az ijesztgetés azonban inkább szólt a NATO-nak, mint Montenegrónak. Azt nem mondhatni, hogy az oroszokat mindez derült égből villámcsapásként érte. Azután, hogy a NATO 2009-ben beléptette Albániát, egyenes következménye volt a Szlovénia, Horvátország vonal folytatása.

Azt azért senki ne gondolja, hogy az oroszok nagyon megijedtek ettől a lépéstől, hiszen Montenegró függetlenségének kivívását követően, 2006-ban azonnal megjelentek a térségben és kis túlzással – mire a nyugat észbe kapott – felvásárolták a stratégiailag legjelentősebb földeket, félszigeteket, tengeri kiszögelléseket.

Ezek után egyáltalán nem véletlen, hogy a NATO azonnal úgy döntött, hogy újra összehívja a NATO-orosz tanácsot.

www.montenegroguru.com

DSCF4631

DSCF6454

Az angol, az ír, a francia, az olasz, a magyar, a szerb és az orosz turisták jól megférnek a montenegrói tengerparton.