Montenegróiak a legboldogabbak

Montenegróiak a legboldogabbak

A montenegróiak a legboldogabbak – derült ki egy felmérésből. A tengerparti ország lakossága nem ismeri a negatív szemléletet, mindig találnak kiutat a nehéz helyzetekből, nagyrészt a közvetlen közösségükből, a közös időtöltésből merítenek energiát.

Montenegró, Bosznia és Macedónia a legboldogabbak a vizsgált nemzetek közül. A kutatást a Budapesti Metropolitan Főiskola Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézet végezte. A volt jugoszláv államok, Albánia, Görögország, Bulgária, Törökország és Magyarország lakosai 18 boldogságfaktort pontoztak 1-5-ös skálán, azzal kapcsolatban, mit tartanak fontosnak egészségükért és boldogságukért.

A montenegróiak mindenben örömüket lelik, nem búslakodnak, nem rágódnak sokat a problémákon. Könnyedén túllépnek a bosszúságokon, és előre tekintenek. Tulajdonképpen ez jellemző a mediterrán országokra, de ahol már elsősorban a pénz mindennek a mozgatója az emberek is változnak.

Ezt bizonyítja, hogy a napsütötte Görögország sem büszkélkedhet felhőtlenül vidám lakossággal, az ott élők a sereghajtók a boldogság skálán 3,5 ponttal. A hellének eredményét az ország nehéz gazdasági helyzete magyarázhatja.

„A felmérés eredményei alapján általánosságban elmondhatjuk, a család, a szeretet, az egészség és az anyagiak jelentik a jóllétet a vizsgált országok lakosainak, a boldogságért viszont többet tesznek a balkáni nemzetek” – jelentette ki Puczkó László, a Budapesti Metropolitan Főiskola Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetének vezetője. – „A különbségek más téren is megmutatkoznak: míg sok országban tánccal, énekkel és zenével vidítják fel magukat az emberek, nálunk ez kevésbé jellemző. A természetben is kevesebb időt töltünk el, az utazás élményét viszont többre értékeljük a többi nemzetnél.”

A balkániaknál, így Montenegróban is a negatív szemlétet hiányzik, sőt, a megkérdezett országok lakosai mindig találnak kiutat a nehéz helyzetekből, nagyrészt a közvetlen közösségükből, a közös időtöltésből merítenek energiát, például több időt töltenek el természetben és spirituális tevékenységekkel, például meditációval is gyakrabban foglalkoznak.

(Forrás: MTI)                                                              www.montenegroguru.com

DSC02776

34062917