Montenegrói szuverenitás és az ’56-os eszmék

Montenegrói szuverenitás és ’56 eszméi

Montenegró több városában, Kotorban, Barban és Niksicben is tablókiállítással, emlékkoncerttel és történelmi előadással tisztelegtek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Niksic-ben, Montenegró második legnagyobb városában ünnepélyes megnyitó keretében mutatták be az 1956 – A szabadságért és függetlenségért című tablókiállítást. Pósa Krisztián magyar nagykövet az ’56-os eszmék és a montenegrói szuverenitás iránti vágy között húzott párhuzamot, és egyben elismerte a fiatal nyugat-balkáni állam NATO és EU-integráció terén elért eredményeit. A beszédet követően a niksic-i zeneiskola tanárai egy-egy magyar és montenegrói népdalt énekeltek el.

Ugyancsak Niksic-ben ’56-os emlékkoncertet rendeztek a városi színházban. A „Garden Kvartet” szabadkai vonósnégyes Bartók Béla, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, illetve Strauss és Brahms magyar vonatkozású műveibe és életművébe nyújtott betekintést.

A Niksic-i Bölcsésztudományi Kar épületében tudományos prezentáció is elhangzott az 1956-os forradalom és szabadságharc témájában. A kar hallgatóinak Pósa Krisztián nagykövet és Zivko Andrijasevic történész tartott előadást. Az eseményt a Bölcsésztudományi Kar dékánja, Goran Barovic vezette fel.

     (Forrás: www.magyarforradalom1956.hu)      

 www.montenegroguru.com

20151024_140354_uj

ostrog