Montenegrói – magyar derbi a kézilabda Eb-n

Montenegrói – magyar derbi a kézilabda Eb-n

Ismét összecsap a montenegrói és a magyar kézilabda válogatott. Ezúttal a férfiakon a sor a lengyelországi Európa-bajnokságon. Montenegrói férfiak eddig nem sok vizet zavartak a világversenyeken, de ismerve a jugoszláviai iskolát, és a játékosok fanatizmusát, bármikor megtáltosodhatnak.

Úgy látszik a montenegrói és a magyar kézilabdások vonzzák egymást: a női vb után a pénteken kezdődött férfi Európa-bajnokságon is egy csoportban küzd a két válogatott. A montenegrói kézilabdázás alig 10 évre vezethető vissza, hiszen Montenegró csak 2006-ban nyerte el függetlenségét. A női válogatott hiper sebességgel nőtt fel, míg a férfi együttes komótosan lépdel előre. Mindössze három világversenyen vettek részt a tengerparti ország kézilabdásai: a 2008-as norvégiai Eb-n a 12., a 2014-es dániai kontinens viadalon a 16. helyen végeztek, míg a 2013-as vb-n a válogatott a 22. lett.

Ennek ellenére a montenegrói férfi kézilabda-válogatottnak ugyanaz a célja, mint a magyarnak a lengyelországi Európa-bajnokságon: kiharcolni a riói olimpiai szereplés jogát vagy áprilisban indulni az olimpiai kvalifikációs tornán. Valljuk meg őszintén, erre a montenegróiaknak sokkal kisebb az esélyük, mint a magyaroknak. Ez látszik a premizálásban is: míg a magyaroknak 80 millió forintot ér a riói indulási jog, addig Montenegróban ilyenről nem is beszélnek.

Hivatalosan az Eb győztese - francia siker esetén az ezüstérmes - kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn. Az Eb-n a montenegrói, a magyar a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd és az orosz válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

A D-csoport küzdelmeinek megkezdése előtt Montenegróban szerényen fogalmaznak, úgy gondolják, megfelel nekik ezúttal a surranó pálya és lesz, ami lesz alapon kézilabdáznak. Arról nem beszélnek, hogy melyik csapatot tudnák legyőzni, de nagyon fontosnak tartják a mai magyarok elleni találkozót.

www.montenegroguru.com

mti_hirfelhasznaloAz Európa-bajnokság hivatalos honlapja: pol2016.ehf-euro.com. Fotó: Uros Hocevar and Yannick Maresch

montenegro_kézi_uj

Az Eb-csoportok

A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia

B-csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia

C-csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia

D-csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró

A montenegrói és a magyar együttes csoporttalálkozói

Január 16, szombat, 18.00: Montenegró – Magyarország

Január 18, hétfő, 18.00: Magyarország – Oroszország

Január 18, hétfő, 20.15: Montenegró – Dánia

Január 20, szerda, 17.15: Montenegró – Oroszország

Január 20, szerda, 20.00: Magyarország – Dánia

EHF EURO 2016 - Opening ceremony