Montenegró továbbra is élvezi Magyarország támogatását

Montenegró továbbra is élvezi Magyarország támogatását

Magyarország továbbra is támogatja Montenegrót a NATO teljes körű tagságára való felkészülésben. A legjobb eszköz a nyugat-balkáni stabilitás, béke és fejlődés garantálására az euroatlanti integráció hiteles perspektívája - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet NATO - Nyitott ajtók című konferenciáján a tárcavezető beszédében üdvözölte, hogy "a NATO végre volt elég bátor ahhoz, hogy meghívja Montenegrót a tagságra", hiszen a mostani új világrendben, amikor délről és keletről egyaránt kihívások érik a szövetséget, a bővítési politikát nemcsak fenn kell tartani, hanem gyorsítani kell.

A NATO erejét jelentősen növeli, ha újabb tagokat vesz fel, és hitelessége nagy mértékben múlik azon, folytatja-e a bővítési politikát - vélekedett. Közölte: Magyarország mindig is elkötelezett támogatója volt a bővítésnek, ezért is támogatta Montenegró meghívását, és támogatni fogja a felkészülésben a teljes körű tagságra is. Emellett azt szorgalmazza, hogy Macedónia, Grúzia és Bosznia-Hercegovina is mielőbb meghívást kapjon a szövetségbe - mondta. Hozzátette: minél inkább integrálják a nyugat-balkáni térséget a NATO-ba, annál biztonságosabbá válik a régió, és Magyarországnak, amely szomszédos a térséggel, ez kifejezetten fontos.

A NATO december elején hivatalosan meghívta 29. tagállamának Montenegrót. Ez azt jelenti, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről.

Arról is beszélt, hogy a nyugat-balkáni országok nagyon bölcs és helyes döntést hoztak akkor, amikor úgy döntöttek, hogy megvédik a határaikat, és azóta csak törvény- és szabálytisztelő módon lehet átkelni a határaikon. Ezzel nagyban hozzájárultak Európa biztonságához, mert azt jelentősen rombolta, hogy naponta több ezer illegális bevándorló érkezett az EU területére - mutatott rá.

Véleménye szerint, ha több NATO-tag lenne a Nyugat-Balkánon, az atlanti szervezet felkészültebb lehetett volna a bevándorlási válság kezelésére. Azt mindenképpen üdvözölni kell, hogy a NATO úgy döntött, az Égei-tengeren hajlandó részt venni a migrációs nyomás csökkentésében, miként az is örvendetes, hogy Görögország és Törökország egyre konstruktívabb magatartást mutat - tette hozzá.

(Forrás: MTI)                                                                      www.montenegroguru.com

DSCF4631

P1110324

mti_hirfelhasznalo