Montenegró fontos turisztikai célpont

Montenegró fontos turisztikai célpont

Magyarország támogatja Montenegrót. A magyar Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint stratégiai fontosságú Montenegró felvétele mind a NATO-ba, mind az Európai Unióba.

Takács Szabolcs azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy Podgoricában, Montenegró fővárosában egyeztetett Dusko Markovic miniszterelnök-helyettessel, valamint Aleksandar Andrija Pejovic EU-csatlakozási főtárgyalóval.

Montenegró NATO-felvétele folyamatban van, az atlanti szervezet pénteki és szombati csúcstalálkozóján megfigyelőként vett részt.

Az államtitkár felidézte: a magyar parlament túlnyomó többsége támogatta, hogy felvegyék a balkáni államot az észak-atlanti szövetségbe.

Elmondta, podgoricai tárgyalásainak másik célja az volt, hogy megerősítsék a montenegrói partnert abban: Magyarország továbbra is kiemelt ügynek tekinti a balkáni ország uniós csatlakozását.

Hangsúlyozta: miután Nagy-Britanniában június végén népszavazást tartottak arról, hogy a szigetország továbbra is az unió tagja maradjon-e, és a referendumon részt vett brit választók többsége a kilépésre (Brexit) voksolt, fontos volt megnyugtatni a montenegróiakat, és biztosítani őket arról, hogy Magyarország álláspontja nem változott, továbbra is támogatja a balkáni állam EU-csatlakozását.

Júliustól a podgoricai kormány mellé egy magyar diplomatát delegáltak, aki antidiszkriminációs és emberi jogi kérdésekben segíti szakértelmével Montenegró uniós tagságának előkészítését - közölte Takács Szabolcs, megjegyezve: Magyarország már végigjárta ezt az utat, így támogatni tudja a balkáni állam EU-s csatlakozási folyamatát.

Az unió jövője szempontjából kiemelt kérdésnek nevezte a nyugat-balkáni bővítést.

Az államtitkár közölte tárgyalópartnereivel, hogy a nyugat-balkáni országok felelősen jártak el a migrációs válság kezelésében, de "ez a veszély még nem múlt el", ezért továbbra is szorosan együtt kell működni velük.

Hozzáfűzte: Montenegró fontos turisztikai célpont is, így politikai és gazdasági szempontból egyaránt nemzeti érdek a felvétele mind a NATO-ba, mind az EU-ba.

(Forrás: MTI)                                                                www.montenegroguru.com

DSC02773

DSCF4766

12717907

DSCF4761