Magyarország az egyik legjelentősebb befektető Montenegróban

Magyarország az egyik legjelentősebb befektető Montenegróban

Magyarország a negyedik legjelentősebb befektető Montenegróban. Közvetlen légi járat Budapestről Montenegróba. Montenegrói fiatalok ösztöndíjjal tanulhatnak magyar egyetemeken.

A Nyugat-Balkán EU- és NATO-integrációja jelentheti a garanciát arra, hogy valóban hosszú távon stabilitás, nyugalom és béke legyen a térségben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután montenegrói kollégájával találkozott.

Szijjártó Péter kifejtette: Montenegró a bizonyíték arra, hogy az integrációs folyamatok biztosítékot jelentenek a stabilitásra, hiszen az ország NATO-csatlakozási folyamata jelentett garanciát arra, hogy ma Montenegróval stabil partnerként lehet számolni a térségben.

Hangsúlyozta: Magyarország tesz az integráció felgyorsításáért, 2010 óta az ország látja el a NATO-kapcsolattartó nagyköveti pozíciót Montenegróban, továbbá magyar szakértők segítik a csatlakozási folyamat felgyorsítását. Az elkövetkező egy évben ismét magyar diplomata szolgál a helyi külügyminisztériumban, hogy tapasztalataival segítsen - tette hozzá.

A külügyminiszter közölte: remélhetőleg azok a NATO-tagállamok is mielőbb ratifikálják Montenegró csatlakozási szerződését, amelyek ezt még nem tették meg. Emellett fontos az ország EU-csatlakozási folyamatának felgyorsítása is, legalább egy fejezetet le kell zárni az idei tárgyalásokon - mutatott rá.

Arra is kitért, hogy migrációs nyomás esetén Magyarország a segítségére siet Montenegrónak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a negyedik legjelentősebb befektető Montenegróban. A két ország közötti gazdasági kapcsolatépítés ösztönzésére 85 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: 30 ösztöndíjat biztosítanak montenegrói fiataloknak magyarországi egyetemeken. Úgy tűnik, beváltak ezek az ösztöndíjprogramok, ugyanis szinte teljes egészében kihasználják e kereteket - fűzte hozzá.

A külügyminiszter közölte: áprilistól közvetlen légi járat lesz Budapest és Podgorica között a Wizzair jóvoltából, és ez nagy előrelépési lehetőség a kapcsolatépítésben.

Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter hangsúlyozta: a NATO- és EU-csatlakozás olyan két stratégiai célja országa külpolitikájának, amelyek a legnagyobb jelentőséggel bírnak Montenegró függetlenségének elnyerését követően.

Mint mondta, Magyarország szerepe jelentős Montenegró eddig elért eredményeiben, Magyarország már régóta támogatja Montenegrót.

Úgy vélte, országa NATO-tagsága nemcsak Montenegró, hanem az egész nyugat-balkáni régió biztonságát garantálja, és mielőbb csatlakozni szeretnének az EU-hoz is.

Srdjan Darmanovic továbbá részvétét fejezte ki a múlt heti veronai buszbaleset miatt.

A sajtótájékoztató előtt a miniszterek aláírták a két ország kormánya közötti oktatási, kulturális, sport és ifjúsági együttműködési egyezményt.

(Forrás: MTI)                                                                    www.montenegroguru.com

Budapest, 2017. január 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter kezet fog az oktatási, kulturális, sport és ifjúsági együttműködési egyezmény aláírása után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. január 27-én. MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos

20151024_140354_uj

DSCF6446

DSCF4343