Magyar-montenegrói kétoldalú találkozó

Magyar-montenegrói kétoldalú találkozó

Ismét előtérbe került Montenegró NATO és EU-s tagsága. A magyar és a montenegrói miniszterelnök Kínában kétoldalú megbeszélést tartott, ahol Orbán Viktor kijelentette, erőteljesen támogatja Montenegró európai uniós tagságát.

A párizsi merénylet sorozat miatt Orbán Viktor miniszterelnök egy héttel ezelőtt elhalasztotta montenegrói útját, mert a magyar Parlamentben szólalt fel. A hét elején viszont találkozott a montenegrói miniszterelnökkel, Milo Djukanoviccsal Kínában. Szucsouban tartják ugyanis a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóját. A találkozó jelmondata: "Új kezdet, új területek, új jövőkép".

Ehhez a programhoz csatlakozhatott Montenegró is 2012-ben. A kínai államfő az első csúcstalálkozón tíz uniós és hat nem uniós ország képviselői előtt vázolta fel azt a tervét, amelyhez az ázsiai ország 10 millió dolláros hitelkeret is biztosított.

Montenegró nem tétlenkedett és megállapodott a kínaiakkal egy óriás beruházásról, amelynek már kézzel fogható eredménye is van. Megkezdődött ugyanis az észak-déli autópálya építésének előkészülete.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan azt közölte az MTI-vel, hogy  Orbán Viktor és Milo Djukanovic kétoldalú megbeszélést folytatott Szucsouban. Az egyeztetésen Orbán Viktor kifejtette, Magyarország elkötelezett támogatója Montenegró NATO-tagságának, egyben utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy a szövetség jövő heti külügyminiszteri értekezletén határozottan álljon ki Montenegró meghívása mellett.

Emellett a magyar miniszterelnök azt is kijelentette, hogy fokozottan támogatja Montenegró európai uniós tagságát is. A nyugat-balkáni térség stabilitásához vezető leghatékonyabb út az európai és euroatlanti integráció – emelte ki a megbeszélésen Orbán Viktor.

Bár a montenegrói ellenzék jelenleg nem támogatja az ország NATO-tagságát, de a nem Djukanovic hívő politikusok a német kancellárral néhány héttel ezelőtt már folytattak tárgyalásokat Németországban.

www.montenegroguru.com

DSC04813

P1110472

Kotor és környéke Montenegró egyik legfontosabb kulturális és idegenforgalmi központja. Sok vendég érkezik a nyáron az unióból.