Magyar disznóból legjobb a híres prsut

Magyar disznóból legjobb a prsut

Montenegróban, az ortodox hagyományok szerint, ezen a hétvégén ünneplik a Húsvétot. A legjobb sonkák, amiket a Kotor melletti faluban Njegusiban érlelnek, ilyenkor kerülnek az asztalra. Persze a híres prsutot nyáron a nyaralók is megkóstolhatják.

Montenegróban már alig várják, hogy megszegjék a húsvéti sonkát. A montenegroguru.com hiába kínálta a helyieket a finom magyar sonkával, nem fogadhatták el, mert még javában tartott április 5-én a nagyböjt Kotorban és környékén. Ennek oka nagyon egyszerű, a Julianus-naptár szerint a Húsvét ünnepe erre a hétvégére esik, azaz április 12-re. Ugyanúgy, mint Szerbiában, Montenegróban is az ortodox hagyományokra alapozzák az egyházi ünnepeket. Ilyenkor iskolai szünetet rendelnek el, nem dolgoznak a hivatalokban és kivételesen zárva tartanak az üzletek is. Nem mellékesen nyáron, amikor turisták özönlik el a Kotor környéki nyílt tengeri öblöket, nincs olyan ünnep, ami miatt egy percre is bezárnának a pékségek, a hipermarketek, a hentesek, az éttermek. Mindent a vendégekért! – elvre alapoznak.

A Húsvét Montenegróban nemcsak Krisztus feltámadását jelenti, hanem a nyugati rítusú keresztény szokásokkal ellentétben a családok ilyenkor emlékeznek elhunyt szeretteikre. A hozzátartozók Húsvét másnapján, hétfőn mennek ki a sírokhoz, virágot visznek, gyertyát gyújtanak és megfőzik az elhunytak kedvenc ételeit és elhelyezik a sírokon.

Az ünnepi asztalon – ugyanúgy, mint Magyarországon – elmaradhatatlan a festett tojás, a vörösbor, no meg a sonka, abból is a híres njegusi prsut.

Kotorban nem nehéz beszerezni az ízletes sonkát, hiszen az adriai tengerparti városkától mindössze 20 kilométerre fekvő fekete hegyekkel (Crna Gora) övezett völgyben, Njegusiban legalább egy évig füstölik és szárítják az igazi csemegét. Ha a sonka fekete és aranysárga az már gyanús - tartja a www.montenegroguru.com vendéglátója, Dragan. Akkor igazi a prsut, ha az nem génmódosított, nem beépített protein kapszulákból táplált, szinte láb nélküli disznó sonkájából készült. Szerencsére Montenegróban ilyen négylábúakkal nem találkoztunk, de ha Európa északi részén szétnéznénk, megdöbbennénk. És egy meglepő kijelentés Dragantól: „a ti magyar disznóitokból lehet a legjobb prsutot készíteni!”

www.montenegroguru.com

sonka1

njegusi1

DSCF7647