Kotorban egy óra parkolás csak 190 forint

Kotorban egy óra parkolás csak 190 forint

A montenegrói Kotorban egy óra parkolási díja 190 Ft, a horvátországi Dubrovnikban 1.300 Ft. Mindkét város a világörökség része.  Magyarországon a legdurvább parkolási rendszert Szegeden vezették be. Itt egy óráért 480 forintot kell fizetni. Többet, mint Budapesten a Parlament közelében.

A mesés Adriára a legtöbb magyar vendég autóval „ruccan” ki. Persze indulnak vonatok, autóbuszok és repülők is a tengerpartra, de, ha az utazásnak ezeket a formáit választjuk, akkor bele kell nyugodnunk, hogy helyhez illetve az utazási irodákhoz vagyunk láncolva. Vagyis a nyaralóhelyből csak a közvetlen környezetünkben elterülő tengerpartot, a szálloda svédasztalát és medencéit vagy az apartmanunkat látjuk. És van még egy lehetőség, jól a zsebünkbe nyúlunk és befizetünk a különböző programokra.

No, de, ha autóval vágunk neki az útnak, akkor útközben is látjuk a mesés tájakat, mint például egy montenegrói útnál, ha Szerbián és Észak-Montenegrón át utazunk, akkor áthaladunk a Zlatibori fennsík mesés tájain, átszeljük a világ második legnagyobb kanyonját a Tara-kanyont, átvágunk a Durmitor Nemzeti Parkon, ahol nem véletlenül töltötték „beteg” szabadságukat évtizedekig az orosz vadászpilóták. Ja és autózhatunk a Moraca kanyonban is, ahol a legtöbb alagutat még a törökök farigcsálták, amiket azóta felújítottak.

Szóval így is eljuthatunk a tengerpartra, ahol aztán a napozás és fürdőzés mellett kedvünkre kirándulhatunk. Kotor környékén például annyi a látnivaló 60 kilométeres körzetben, hogy egy nyaralóidény nem elegendő a bejárásukra.

Ilyenkor persze parkolási díjakat is bele kell számolni a nyaralásra szánt költségvetésbe. Nézzünk csak néhány példát a parkoló díjakra. Vegyük alapul a magyar belvárosi árakat. Az elrettentő a szegedi egy órás parkolási díj, amely 480 Ft. Budapesten a Nádor utcában 60 percért 440 Ft-ot kell fizetni, míg Siófokon 320-at. Prága, bár nem tengerparti város (még), kiugróan drága a maga 720 forintjával.

Ezzel szemben álljanak itt a kék adriai árak. Az isztriai Pulában 400 forintot kellett volna egy óráért fizetni, de nem volt parkoló hely. Horvátországban kicsit délebbre, Zadarban egy óra 600 Ft, és jöjjön a feketeleves Dubrovnik 1.300 Ft, azaz egyezerháromszáz forint a parkolási díj a tűző napon. Hu!

Átlépve a határt Montenegróba érünk. A legkeresettebb város Kotor, amely a világörökség része. Azt gondolná az ember, hogy még a kenguru erszénye is kicsi lenne a parkoláshoz elkészített aprópénznek. Tévedés!

Az óvárostól 100m-re mindössze 190 Ft-ot kell fizetni.

www.montenegroguru.com

DSC01153

IMG_1182

P1110495