Ellenzéki politikus a montenegrói házelnök

Ellenzéki politikus a montenegrói házelnök

Az ellenzéki Pozitív Montenegró (Pozitivna Crna Gora) képviselőjét, Darko Pajovicot választotta meg házelnöknek a montenegrói parlament podgoricai ülésén.

A Vijesti.me montenegrói hírportál beszámolója szerint a 81 képviselő közül 42 támogatta az új házelnököt, aki a közelmúltban leváltott Ranko Krivokapic helyét vette át.

A Pozitív Montenegrót mindössze négy évvel ezelőtt alapították, és rövid idő alatt a kis balkáni ország egyik legmeghatározóbb politikai szereplőjévé vált. Januárban a pártnak köszönhetően maradt hivatalában Milo Djukanovic miniszterelnök, a bizalom megszavazásához ugyanis szükség volt a Pozitív Montenegró négy képviselőjének voksára is. A házelnökváltás is része annak a kormányátalakítási folyamatnak, amely néhány hete kezdődött meg, és amely következtében az ellenzék tagjai vettek át néhány tisztséget, egyebek mellett négy miniszteri funkciót az új montenegrói kormányban. A kormányátalakítással a hatalmon lévő Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) azt szeretné megelőzni, hogy korrupcióval és az állami pénzekkel való visszaéléssel vádolják meg az októberi parlamenti választások előtt. Ugyanakkor az ellenzék jelezte: csak a választásokig hajlandó együttműködni a kormánnyal.

Darko Pajovicot többen is korrupcióval vádolták meg, és az ellenzéki Demokratikus Front (DF) képviselői meg is kérdezték tőle, hogy kapott-e pénzt a januári, Djukanovic mellett kiálló szavazatáért. Az új házelnök visszautasította a gyanúsítgatásokat.

Montenegró 2011-ben kezdte meg az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat, tavaly pedig meghívást kapott a NATO-ba. Ugyanakkor a kormányt ért bírálatok szerint Montenegrót két évtizede ugyanazok az oligarchák vezetik. Az európai integráció szempontjából tehát kulcsfontosságú, hogy a nemzetközi megfigyelők tisztának ítéljék az októberben esedékes választásokat.

(Forrás: MTI)                                                            www.montenegroguru.com

10930925_202669706767585_3706999352678866716_n_uj

jaz

34062917