Az év vízilabda meccse következhet

Az év vízilabda meccse következhet

Ma este Montenegró – Magyarország a férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Tét a riói kvalifikáció megszerzése is. Talán az év vízilabda meccse következik.

Montenegró nem ijed meg a magyaroktól és még nem felejtette el a 2013-as barcelonai vb-döntőben elszenvedett vereséget. A tengerparti vízilabdásokat nem elégíti ki, hogy a 2015-ös vb-helyosztón legyőzték a magyarokat. Ők mindenképpen szeretnének bejutni a férfi vízilabda Európa-bajnokság döntőjébe és ezáltal, már ma este zsebükben tudni a riói olimpiai részvételre jogosító felhatalmazást. A montenegróiak mindezt komolyan gondolják, ezt bizonyítja, hogy a fináléba várt olaszokat könnyedén győzték le a negyeddöntőben.

A montenegróiak iszonyatosan jó fizikai állapotban érkeztek Belgrádba, amit a magyar szövetségi kapitány is elismert. Benedek Tibor kiemelte az emberelőnyök fontosságát, szerinte a montenegróiak, bízva saját emberhátrányos teljesítményükben, előszeretettel mennek bele a kemény játékba. De a háromszoros olimpiai bajnok így vélekedik a két csapat erejéről: "Tudom, hogy jobbak vagyunk, mint Montenegró, minden szempontból, játékosállományban és játékelemenként is"

Egyelőre tart a nyilatkozatháború, de ma este 20.15-től mindkét válogatottnak a medencében kell bizonyítani.

Győzzön a jobb! Talán az év vízilabda mérkőzése következik!

Az első elődöntőben: Szerbia-Görögország 13-7 (4-3, 2-0, 4-1, 3-3)

www.montenegroguru.com

 

Montenegrói pólótörténelem

Montenegró 1918. és 1991. között Jugoszláviához tartozott. A montenegrói játékosok a jugoszláv vízilabda-válogatottban szerepeltek. Jugoszlávia szétbomlása után 1992. és 2006. közötti időszakban Szerbiával közösen szerepeltek a tornákon.

A 2006-os függetlenségi nyilatkozat után két évvel Montenegró óriási meglepetésre megnyerte a Malagában rendezett Európa-bajnokságot, miután a döntőben hosszabbítás után legyőzte Szerbiát 6–5-re.

Sőt, ugyanebben az évben az olimpián a 4. helyen végeztek, amit 2012-ben Londonban megismételtek és ebben az évben begyűjtöttek egy Eb ezüstöt is.

Ezután következett talán a montenegrói válogatott történetében a legfájóbb vereség a 2013-as barcelonai vb-döntőben. A montenegrói tengerparton, a finálé estéjén szinte megállt az élet, mindenki a pólósokat figyelte. A hőségben a hidegzuhany okozója éppen a magyar válogatott volt - montenegrói válogatottnak „csak” az ezüstérem jutott.

A mindenképpen impozáns eredménylistát a Világliga szereplések teszik teljessé: 2009-ben első, 2010-ben második, 2013-ban és 2014-ben negyedik lett Montenegró.