A montenegrói fiatalok nem bírtak a magyarokkal

A montenegrói fiatalok nem bírtak a magyarokkal

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-27-re nyert a montenegrói csapat ellen a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság első fordulójában. A montenegróiak öt játékosa Magyarországon játszik.

A montenegrói és a magyar csapat történelmi, első egymás elleni mérkőzése több szempontból is fontos volt: egyrészt a jó rajt miatt, valamint azért, mert mindketten az Eb-n kiosztásra váró két olimpiai selejtezős hely egyikéért küzdenek. A gdanski kvartettben hasonló okból harcol az orosz válogatott is.

A megfiatalított magyar együttesnek ez volt az első igazi felmérője Talant Dujshebaev szövetségi kapitány vezetésével, és rögtön nekiugrott ellenfelének. Az 5. percben már 5-1 volt az állás, amikor a rivális időt kért. A lendület nem tört meg, tovább nőtt a különbség (8-2). Újabb időkérést követően már a montenegróiak is rendezték soraikat, és megkezdték a felzárkózást. Timuzsin büntetőt rontott, s lassan csökkent a különbség, ám egy emberhátrányos góllal sikerült 15-11-re ellépni.

A szünet után Nagy Lászlót kiállították, ám az emberhátrányban Mikler jól védett. A nehéz időszak átvészelése után megint a magyar csapat akarata érvényesült. A montenegróiak folyamatosan cseréltek, végül egy olyan sort sikerült pályára küldeniük, amely 25-23-ra alakította az állást. Főként Borozan és Cavor jeleskedett a góllövésben. A hajrában azonban jobban összpontosított a Dujshebaev-csapat, amely végül öt góllal megnyerte a fontos összecsapást.

A montenegróiaknak ez volt fennállásuk hetedik Eb-találkozója, és még egyszer sem tudtak győzni. A montenegrói együttesben öt olyan játékos – Cavor, Vujovic, Grbovic, Andjelic és a kapus Mijatovic - lépett pályára, aki Magyarországon kézilabdázik. A nagyon fiatal montenegrói gárda – tízen 23 év alattiak – szándéka, hogy az oroszok legyőzésével bejussanak a legjobb tizenkettő közé.

www.montenegroguru.com

mti_hirfelhasznalo Fotó: Kovács Anikó

Férfi kézilabda Eb - Magyarország - Montenegró

Magyarország-Montenegró 32-27 (16-12)

Gólszerzők: Bánhidi 7, Jamali 5, Ancsin 5, Iváncsik G. 4/2, Bodó 3, Faluvégi 3, Zubai 2, Borsos 1, Nagy L. 1, Pásztor 1, illetve Borozan 7, Cavor 5, Grbovic 5, Sevaljevic 4/1, Lipovina 3, Vujovic 2, Melic 1

A montenegrói és a magyar együttes csoporttalálkozói

Január 18, hétfő, 18.00: Magyarország – Oroszország

Január 18, hétfő, 20.15: Montenegró – Dánia

Január 20, szerda, 17.15: Montenegró – Oroszország

Január 20, szerda, 20.00: Magyarország – Dánia

Az Eb-csoportok állása

A-csoport (Krakkó): 1. Franciaország 2, 2. Lengyelország 2, 3. Szerbia 0, 4.  Macedónia 0 pont

B-csoport (Katowice): 1. Horvátország 2, 2. Izland 2, 3.  Fehéroroszország 2, 4. Norvégia 0  pont

C-csoport (Wroclaw): 1. Spanyolország 2, 2. Svédország 2, 3. Németország 0, 4. Szlovénia 0 pont

D-csoport (Gdansk): 1. Magyarország 2, 2. Dánia 2,  3. Oroszország 0, 4. Montenegró 0 pont.