Montenegróban a legalacsonyabb a nyereségadó

Montenegróban a legalacsonyabb a nyereségadó

Montenegróban a legalacsonyabbak a fogyasztói árak, ami annak köszönhető, hogy a társas vállalkozások nyereségét a tengerparti országban terheli a legalacsonyabb adókulcs. Évek óta mindössze 9 százalék a nyereségadó Montenegróban.

Montenegróban viszonylag stabilak a fogyasztói árak, és a tengerparti sztárországok – Görögország, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország – közül a messze a legalacsonyabbak. Ez mutatkozik a szállás-, az élelmiszer- és éttermi árakban is. Ugyanakkor a minőségben nincs különbség!

A montenegrói apartmanok, szállodák és luxus negyedek felveszik a versenyt az említett országokkal. Az élelmiszerek a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek, a táj és a tengerpart szépsége pedig lenyűgöző.

Mindez annak is köszönhető, hogy a társas vállalkozások nyereségét a tengerparti országban terheli a legalacsonyabb adókulcs. Évek óta mindössze 9 százalék a nyereségadó Montenegróban.

A Mazars kutatása szerint társasági adó kulcsát vizsgálva a csúcstartó Görögországot Ausztria (25 százalék), majd Szlovákia (22 százalék) követi a listán. Görögország adópolitikáján jól megfigyelhető a válságkezelési kényszer, az áfa 23 százalék, míg a társasági adó a vizsgált országok között a legmagasabb, 29 százalék. Ez rányomhatja bélyegét a görög turizmusra is, elemzők szerint emelkedhetnek az árak.

A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat idén negyedik alkalommal gyűjtötte össze a kelet-közép-európai régió 19 országának aktuális adózási információit Közép-Kelet-Európai Adókalauz 2016 elnevezésű kiadványában. Az Eurostat adatain alapuló kutatás Magyarország szomszédjai és a visegrádi országok mellett Görögország, Oroszország, Ukrajna, a jugoszláv utódállamok, továbbá Albánia és a Baltikum államainak adózási környezetét mutatja be.

(Forrás: MTI)                                                             www.montenegroguru.com

34062917

12717907