Montenegró nem migráns célpont

Montenegró nem migráns célpont

A migránsok elkerülik Montenegrót. Míg a bevándorlók lélekvesztőkön himbálóznak a tengereken, addig a montenegrói legények hatalmas óceánjárókon keményen dolgoznak messze családjuktól. A www.montenegroguru.com egyáltalán nem irigyli a tengerészéletet. Ki lehet próbálni!

A migránsok elkerülik Montenegrót, nem célpont a miniállam. Ez állapítható meg abból a felmérésből, amelyet az mti tett közzé. Amint az alábbi grafikonból is látható egészen más útvonalakat választanak az Európai Unióba tartó szíriai, afganisztáni, afrikai bevándorlók, mint az Albánia, Montenegró, Horvátország tengerparti szakaszt. Egyrészt ez egy nehéz terep, ami viszonylag jól védhető.

20150924_MTI_G0360_uj

Történelmi tény, 500 évvel ezelőtt igazán a törököknek is beletört a janicsár kardjuk a montenegrói sziklákba. Igaz alagutakat vájtak, és átsöpörtek az országon, de a népet megsarcolni nem tudták, sőt önálló közigazgatását is meghagyták és Montenegró az Oszmán Birodalmon belül nagy autonómiát élvezett.

Mindezt a crna goracok igazán nem hálálták meg, amikor a törökök visszavonulót fújtak. Sőt, segítettek Európának a szultán csapatait kiűzni, amiért a jól megérdemelt jutalom a függetlenség elnyerése volt.

Másrészt a bevándorlóknak nem cél Montenegróban letelepedni. Sőt, néhány busz Montenegróból indult Németországba, de mint kiderült, a járműveken korábbi, néhány tucat bevándorló ült.

Az igaz, hogy Montenegróban is elég nagy a munkanélküliség, de, aki egy kicsit is dolgozni akar, azt nem akadályozzák meg. A tengerparti szakaszon jól meg lehet élni és a tengerész családok sem panaszkodhatnak. Már pedig a montenegrói ifjak előszeretettel szolgálnak teher és turistahajókon szerte a világban. Az pedig már képzettségtől függ, hogy ki, mennyit keres. A lehetőség mindenkinek adott, hiszen Montenegróban több mint ezer éves hagyománya van a tengerészképzésnek.

De a több ezer, tízezer eurós fizetéseket senkinek sem kell irigyelni ezektől a legényektől. Megdolgoznak érte a tengereken, óceánokon, messze a családjuktól, szeretteiktől.

www.montenegroguru.com

DSCF4357

kanyon2

DSCF4187

P9107660