Montenegró is támogatja a budapesti olimpiát

Montenegró is támogatja a budapesti olimpiát

Montenegró is támogatja Budapest olimpiarendezési pályázatát. Montenegró mellett tizenöt közép- és dél-európai ország olimpiai bizottsága voksolt a magyar főváros mellett.

Montenegró is kiállt Budapest mellett és támogatja Budapest olimpiarendezési pályázatát. A tengerparti ország olimpiai bizottsága nagyra értékeli a magyar elszántságot és terveket. Kinyilatkozták, hogy a montenegróiak természetesnek veszik, hogy a függetlenség kivívásának tizedik évfordulóján a magyarok mellé álljanak. Magyarország ugyanis az osztrákok után másodikként ismerte el Montenegrót, mint szuverén államot 2006-ban. Ebben az évben nyitott meg a magyar nagykövetség is Podgoricában.

Montenegró mellett tizenöt közép- és dél-európai ország olimpiai bizottsága fejezte ki támogatását a 2024-es budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatban az Európai Olimpiai Bizottság prágai közgyűlésén.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a magyar pályázatot és a budapesti rendezést Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország támogatja. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója elmondta: a közgyűlés helyszínén tartott regionális megbeszélésen a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke, Zlatko Matesa javaslatára a budapesti olimpiarendezés mellett foglalt állást a régió 16 nemzeti olimpiai bizottsága.

Kiemelte: egyértelműen megfogalmazták: Magyarországot és Budapestet képesnek tartják ötkarikás játékok megrendezésére. Budapest ideális Közép- és Dél-Európa országai számára, a számos pozitívum között kiemelték a jó megközelíthetőséget és a biztonságot is.

"Büszkeséggel tölt el, hogy ez a régió a budapesti pályázat mögött áll. Ez egy fontos visszajelzés, egy jelentős külső megerősítése annak, hogy alkalmasnak tartanak bennünket olimpiarendezésre. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Budapest regionális olimpiában is gondolkozik, ami azt jelenti, hogy Közép- és Dél-Európa régióját is szolgálni kívánjuk" - mondta Nagy Zsigmond.

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Los Angeles, Róma és Párizs verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.

(Forrás: MTI)                                                                      www.montenegroguru.com

bogdan3

jaz

ostrog