Montenegró bitang nehéz csoportban

Montenegró bitang nehéz csoportban

 A montenegrói női kézilabda-válogatott nagyon nehéz olimpiai kvalifikációs csoportba került. Uruguay visszalépése esetén létrejöhet egy újabb montenegrói-magyar meccs. A dániai világbajnokság legjobb jobbszélsője a montenegrói Jovanka Radicevic lett.

Csak a nyolcadik helyen végzett Montenegró a dániai női kézilabda-világbajnokságon. Ezzel a montenegróiak nagyon nehéz olimpiai kvalifikációs csoportba kerültek. A világbajnoki bronzérmes Románia, a korábbi olimpiai bajnok Dánia és Uruguay lesz az ellenfelük. A csoportból csak két válogatott juthat ki a riói olimpiára.

Még az is elképzelhető, hogy Magyarország is ott lesz az olimpiai kvalifikációs tornán, ha Uruguay vagy Mexikó nem vállalja az indulást. Ha Uruguay visszalépne, akkor lenne igazán „harakiri” a halál csoportban.

Az csak januárban dől el, hogy mely országok rendezhetik a csoportmérkőzéseket. Mivel Montenegró nyolcadik lett, ezért szinte biztos, hogy nem lehet házigazda. A hollandok már jelezték, hogy nincs 200 ezer eurója szövetségüknek, ezért, mint vb-ezüstérmesek lemondanak a rendezési jogukról. A kvalifikációs tornát 2016. márciusában bonyolítják le.

A montenegróiaknak a végére egy jó hír maradt, miszerint a korábbi győri jobbszélső, Jovanka Radicevic  bekerült a vb legjobbjai közé.
A világbajnokság álomcsapata. Kapus: Tess Wester (holland), jobbszélső: Jovanka Radicevic (montenegrói), jobbátlövő: Nora Mörk (norvég), irányító: Stine Oftedal (norvég), beálló: Heidi Löke (norvég), balátlövő: Cristina Neagu (román), balszélső: Valentina Ardean Elisei (román). Radicevic korábban a Győri Audi ETO játékosa volt, míg Löke jelenleg, Mörk pedig jövő nyártól erősíti a győrieket.

A torna legértékesebb játékosa (MVP) a gólkirályi címet 63 találattal megszerző román Cristina Neagu lett.

Eredmények

Döntő: Norvégia- Hollandia 31-23 (20-9)

3. helyért: Románia - Lengyelország 31-22 (15-8)

5. helyért: Oroszország - Dánia 25-21 (12-16)

7. helyért: Franciaország - Montenegró 34-23 (20-13)

A világbajnokság végeredménye

1. Norvégia, 2. Hollandia, 3. Románia, 4. Lengyelország, 5. Oroszország, 6. Dánia, 7. Franciaország, 8. MONTENEGRÓ, 9. Svédország, 10. Brazília, 11. MAGYARORSZÁG, 12. Spanyolország, 13. Németország, 14. Koreai Köztársaság, 15. Szerbia, 16. Angola, 17. Kína, 18. Argentína, 19. Japán, 20. Puerto Rico, 21. Tunézia, 22. Kazahsztán, 23. Kuba, 24. Kongói DK.

Olimpiai selejtezőtorna

1. CSOPORT: Hollandia, Franciaország, Japán, Tunézia

2. CSOPORT: Románia, Dánia, Uruguay, Montenegró

3. CSOPORT: Lengyelország, Oroszország, Svédország, Mexikó

A csoportokból az első két helyezett csapat jut ki az olimpiára.

Az már biztos, hogy olimpiai résztvevő: Norvégia (világbajnok), Spanyolország (Eb-2.), Brazília(házigazda), Angola (afrikai kontinentális kvóta), Argentína (amerikai kontinentális kvóta), Dél-Korea (ázsiai kontinentális kvóta).

radicevic_uj

-

Jovanka Radicevic, a világ legjobb jobbszélsője.

MTI Fotó: Kovács Anikó

DSCF4758

DSCF6503

mti_hirfelhasznalo