Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik Cetinje

Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik Cetinje

Montenegró szellemiségének, történetiségének jelképe Cetinje. A város 2021-ben pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. Cetinje mindössze 40 km-re fekszik a kotori tengerparttól.

Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik 2021-ben a montenegrói Cetinje. Kotortól, a tengerparttól mindössze 40 km-re festői környezetben fekvő város két korábbi kulturális főváros, Pilsen és Mons támogatását élvezi. Korábban éppen a két település közreműködésével mutatták be prezentációjukat – tájékoztatott a montenegrói Magyar Nagykövetségről Gárdos Béla konzul.

Öt év múlva tehát román és görög város mellett viselheti a címet egy montenegrói település. Erre – történelmi múltja miatt – a legalkalmasabb Cetinje lenne, bár arról is hallani, hogy más montenegrói városok is bejelentkeztek.

Cetinje az önállóság, a szabadság jelképe Montenegróban. A 19. század végén az ország fővárosa volt, majd Jugoszláviában ezt a szerepkört elvesztette. Ennek ellenére még mindig több ország tart fenn konzulátust Cetinjében.

Nem véletlenül, hiszen a Lovcen Nemzeti Park határán fekvő Cetinje, mindig is a fejedelmek fővárosa volt. Montenegró szellemiségének, történetiségének jelképe. A város, melyet a 15. században alapítottak, a nevét a Cetinje folyóról kapta. Amikor 1878-ban a nagyhatalmak Montenegrót elismerték önálló államként, Cetinje lett a főváros. A környék egyik legrégebbi épülete, a Vlaska Crkva templom 1450-ben épült.

Szintén ebből a korból származik a város legjelentősebb műemléke, a Szent Péter kolostor. Több montenegrói uralkodó sírhelye is megtalálható az épületben. Kiemelkedő történelmi és vallási épületegyüttes a Biljarda, II. Petar Petrović Njegoš palotája és vele szemben fekvő Nikola király palotája.

Cetinjének mindenképpen jót tenne, ha elnyerné az Európa Kulturális Fővárosa címet, mert ezzel ismét a figyelem középpontjába kerülhetne.

www.montenegroguru.com

cetinje1

cetinje2

cetinje_kek