A kotori pólókirály visszavonult

A kotori pólókirály visszavonult

Befejezi vízilabda-pályafutását Nikola Janovic, a montenegrói válogatott oszlopos tagja. A Kotorban csak isteni Nikolaként emlegetett játékost már az olimpia sem érdekli.

Nikola Janovic visszavonult. A hír, a riói olimpia előtt néhány hónappal mindenkit megdöbbentett Montenegróban, de a vízilabdás köröket is váratlanul érintette. Különös Kotorban, Nikola Janovic szülővárosában téma napok óta a nagy bejelentés, sokkolta a tengerparti nyaraló város lakosságát. Mert Kotorban nincs olyan ember, aki ne süvegelné meg a pólós zsenit. Azt boncolgatják, hogy mi lehet a döntés hátterében, hiszen Janovicot mindenki hatalmas küzdőként ismeri és a szurkolók arra gondolni sem mertek, hogy pontosan az olimpia előtt adja le szerelését.

Azzal együtt váratlan a döntés, hogy Janovic 35 esztendős. A kiváló pólós a januári, belgrádi Európa-bajnokságon is a kontinenselső szerbek mögött ezüstérmes, az elődöntőben éppen a magyar együttes ellen győztes montenegrói csapat egyik legfőbb erősségének bizonyult.

A belgrádi ezüstéremmel Montenegró kijutott a riói olimpiára, ahol – látva a szerbek elleni meccset – aranyesélyes.

Nikola Janovicnak egyszeriben mindenből elege lett. De fantasztikus pályafutását megkoronázhatta volna egy kiváló riói szerepléssel.

A kotori vízilabdás már a jugoszláv, majd a szerb-montenegrói közös csapatnak is tagja volt, legnagyobb sikereként 2005-ben világbajnok, 2001-ben és 2008-ban Európa-bajnok volt, s két alkalommal - 2005, 2009 - világligát nyert csapatban is játszott. 2013-ban őt választották meg hazája legjobb férfi sportolójának.

A vízilabdás bejelentéséről hírt adó nemzetközi sportági honlap, a waterpoloworld megemlítette, hogy Janoviccsal szinte egyidőben, szerdán jelentette be idényvégi visszavonulását a háromszoros magyar olimpiai bajnok, Biros Péter is.

www.montenegroguru.com

nikola-janovic_uj

20151024_135621_uj

Janovic a kotori kávézók egyikében nézheti az olimpiát.